gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.6.2024 (SITA.sk) – K vládnemu návrhu zákona známemu ako „lex atentát“ má pre zmeny v Trestnom zákone pripomienky okrem advokátov aj Súdna rada SR.

Ako rada informovala na svojej internetovej stránke, v tejto súvislosti prijala uznesenie, podľa ktorého nevidí dôvod, aby boli zmeny v oblasti trestného práva presadzované v skrátenom legislatívnom konaní bez predchádzajúcej odbornej diskusie. Uznesenie rada doručila podpredsedovi vlády Robertovi Kaliňákovi a podpredsedovi Národnej rady SR Petrovi Žigovi.

Pripomienky advokátskej komory

Slovenská advokátska komora (SAK) ešte minulý týždeň informovala, že má pripomienky k vládou schválenému návrhu Zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR, známemu ako „lex atentát“.

Zákon totiž mimo iného zasahuje aj do Trestného zákona. Zásah pritom podľa advokátov na rozdiel od iných opatrení nie je potrebné schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela zákona o elektronických komunikáciách

Komore sa tiež nepozdáva novelizácia zákona o elektronických komunikáciách, ktorá má umožniť orgánom činným v trestnom konaní žiadať od operátorov citlivé telekomunikačné údaje aj pri vyšetrovaní priestupkov. Podľa názoru SAK by totiž išlo o neproporcionálny zásah.

Napriek absencii štandardného legislatívneho konania sa advokátska komora podľa stanoviska bude snažiť doručiť pripomienky predkladateľom na zváženie.

Sme totiž presvedčení o tom, že v konečnom dôsledku by malo ísť všetkým o prijatie kvalitnej a proporcionálnej právnej úpravy, ktorá zvýši bezpečnosť občanov SR a ústavných činiteľov,“ dodali advokáti.

Viac k témam: Lex-atentát, Podpredseda Národnej rady SR (NR SR), podpredseda vlády, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Pripomienky k „lex atentát“ má pre zmeny v Trestnom zákone aj súdna rada © SITA Všetky práva vyhradené.