gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.6.2024 (SITA.sk) – Ukrajinská armáda môže podľa Pentagonu použiť rakety dlhšieho doletu poskytnuté USA na zasiahnutie cieľov v Rusku nielen cez frontové línie pri Charkove, ak Kyjev koná v sebaobrane.

Rusko strieľa na ukrajinské ciele zvnútra svojich hraníc a považuje svoju oblasť za „bezpečnú zónu“, povedal tlačový tajomník Pentagonu Pat Ryder. „Keď vidíme, že tieto sily vedú tieto typy operácií spoza hraníc, vysvetlili sme, že Ukrajina môže a má právo opätovať streľbu, aby sa bránila,“ vyjadril sa.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Od začiatku ruskej invázie v roku 2022 USA udržiavali politiku, že nedovolili Ukrajine použiť zbrane, ktoré poskytli, na zasiahnutie cieľov v Rusku z obáv z ďalšej eskalácie vojny.

Prezident Joe Biden v máji pôvodne uvoľnil súvisiace obmedzenia, aby mala Ukrajina ďalšiu možnosť lepšie brániť mesto Charkov na východe pred ruskými útokmi.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Biely dom vo štvrtok tiež oznámil, že sa ponáhľa s dodávkou protiraketových rakiet protivzdušnej obrany na Ukrajinu presmerovaním zásielok plánovaných pre iné spojenecké krajiny. Washington sa totiž snaží pomôcť Kyjevu čeliť zvýšeným ruským útokom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Viac k témam: Americký prezident, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, tlačový tajomník Pentagonu, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina môže v sebaobrane použiť americké rakety na útoky v Rusku aj inde ako pri Charkove © SITA Všetky práva vyhradené.