gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.6.2024 (SITA.sk) – V deň letného slnovratu roztancovala Hlavnú ulicu Košíc karička, teda slovenský kruhový tanec. Prihlásená bola viac ako tisícka tancujúcich, napokon sa ich zúčastnilo 900. Ako informovali z PR agentúry Communication House, vek tanečníkov a tanečníčok sa pohyboval od troch do 83 rokov.

Tancujúci zo všetkých kútov Slovenska

„Sedemdesiat roztočených kruhov otvorilo 42. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest. Zároveň sa pokúsili vytvoriť 9. ustanovujúci nový slovenský rekord – najviac ľudí tancujúcich karičku pospiatky,“ uviedli.

Tancujúci pochádzali zo všetkých kútov Slovenska, od Bratislavy cez Spišský Štvrtok a Svit, až po Medzilaborce a Humenné. Zúčastnili sa však aj súbory zo zahraničia, napríklad Rumunska, Bosny a Hercegoviny či Macedónska.

Tancujúce mesto

„Karičku pod názvom Tancujúce mesto 2013 organizátori z agentúry Communication House a Domu ľudového tanca Vlada Urbana v Košiciach odštartovali v rámci projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Úspešne pokračovala v rokoch 2014 Obrovskou karičkou, 2015 Karičkou – tancom priateľov, v 2016 ako Veselá karička s bráničkami, 2017 Jubilejná karička, 2018 Karička slnovratu, 2019 Zemplínska karička, v roku 2022 ako Radostná karička Parchovianska,“ priblížili z agentúry.

Ak bude tento pokus uznaný, tak počas deviatich rokov odtancovalo karičku v centre metropoly východu temer 8-tisíc ľudí a vzniklo deväť ustanovujúcich slovenských rekordov.

Viac k témam: Karička, Ľudové tradície, Rekord, Tanec
Zdroj: SITA.sk – Hlavnú ulicu Košíc roztancovala ľudová karička, ide o tradíciu medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest © SITA Všetky práva vyhradené.