gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.6.2024 (SITA.sk) – Nitriansky hrad sa stane dejiskom veľkolepej historickej rekonštrukcie príchodu misie svätých Konštantína a Metoda do Nitry a ich prijatia kráľom Svätoplukom. Táto udalosť z roku 863 je jedným z najvýznamnejších momentov v dejinách Slovenska a celej Európy.

Pod záštitou Biskupstva Nitra, Mesta Nitra a Nitrianskeho samosprávneho kraja sa diváci môžu tešiť na historický ozbrojený sprievod na koňoch, ktorý prichádza na Nitriansky hrad, kde ich privíta kráľ Svätopluk. Pod Zoborom sa predstaví množstvo známych slovenských hercov ako Jozef Šimonovič, Marian Viskup a Ivan Ožvát, hudbu zabezpečí Róbert Žilík a texty dodali Marián Tkáč a Juraj Gajdoš.

Príďte zažiť na vlastnej koži významný moment našej histórie

Podujatie sa uskutoční v rámci Cyrilo-metodských slávností 7. júla 2024 o 18:30 v hradnom areáli Nitrianskeho hradu. Očakáva sa účasť 5 000 až 10 000 divákov, ktorí si budú môcť vychutnať autentické dobové reálie 9. storočia a dramatické zobrazenie príchodu vierozvestcov Konštantína a Metoda do Nitry.

Príchod byzantskej misie do Nitry v roku 863 bol kľúčovým momentom nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európu. Konštantín a Metod, spolupatróni Európy, priniesli hlaholiku, ktorá sa stala základom mnohých európskych jazykov a staroslovenčina, jazyk, ktorý vytvorili, sa stal štvrtým liturgickým jazykom sveta. Tento významný historický okamih je úzko spojený s Nitrou a jej dejinami.

Udalosť, ktorá tvorila dnešnú Európu

Svätoplukova ríša, kde Solúnski bratia pôsobili, bola domovom obyvateľov mnohých dnešných európskych štátov. Svätopluk bol uznávaný vládca, ktorý sa snažil upevniť nezávislosť svojej krajiny nielen vojensky, ale aj diplomaticky a ideovo. V roku 880 dosiahol vydanie pápežskej buly Industriae Tuae, ktorá cirkevne osamostatnila jeho ríšu a vytvorila prvú samostatnú cirkevnú provinciu v našich dejinách.

Plánované podujatie bude spracované formou open air predstavenia a jeho nosným prvkom bude príchod ozbrojených jazdcov a pešiakov na čele s Konštantínom a Metodom na Nitriansky hrad a ich prijatie kráľom Svätoplukom. Režijné obrazy budú ukazovať dobové reálie 9. storočia a sprievodné slovo bude mať postava mnícha z Kamaldulského kláštora na Zobore, ktorý bude na konci svojho života spomínať na dobu veľkej ríše.

Príďte si aj vy zažiť na vlastnej koži udalosť, ktorá je jedným z najvýznamnejších momentov v dejinách Slovenska a celej Európy.

Národ, ktorý nepozná svoju minulosť, nemá budúcnosť

Informačný servis

Viac k témam: Nitriansky hrad, PR
Zdroj: SITA.sk – Výpravná rekonštrukcia príchodu sv. Konštantína a Metoda: Najväčšia slovenská historická udalosť ožije v Nitre © SITA Všetky práva vyhradené.