gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.6.2024 (SITA.sk) – Prezident Peter Pellegrini je na svojej prvej oficiálnej zahraničnej ceste v Českej republike. Po položení venca k pamätníku obetiam streľby na námestí J. Palacha oproti budove Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe ho prijal český prezident Petr Pavel na Pražskom hrade.

Očakáva sa, že budú hovoriť o bilaterálnej spolupráci Česka a Slovenska, ako aj o zahraničnopolitickej situácii. Po rokovaní je naplánovaná spoločná tlačová konferencia prezidentov.

Popoludní sa Pellegrini stretne ešte s prvým podpredsedom Senátu Parlamentu ČR Jiřím Drahošom, s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou a s českým predsedom vlády Petrom Fialom.

Fiala sa v utorok vyjadril, že úvahy o obnovení medzivládnych konzultácií so Slovenskom, ktoré Česká republika v marci prerušila v reakcii na postoj Slovenska k vojne na Ukrajine, by boli v súčasnosti predčasné aj pre zdravotný stav premiéra Fica po atentáte. Český premiér sa tak vyjadril po stretnutí s prezidentom Pavlom.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: český predseda vlády, Český prezident, Pražský hrad, Premiér Slovenskej republiky, Prezident SR, Streľba na premiéra Roberta Fica v Handlovej, Zahraničná cesta
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini je na svojej prvej zahraničnej ceste, na Pražskom hrade ho prijal český prezident Petr Pavel © SITA Všetky práva vyhradené.