gtag('config', 'UA-130501671-1');

27.6.2024 (SITA.sk) – Poslanci parlamentu zablokovali hlasovanie o poslaneckej novele zákona o Audiovizuálnom fonde. Rozprava k zákonu sa opäť otvorila, keď sa o slovo prihlásila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Po otvorení rozpravy šéfkou rezortu sa do nej prihlásilo 36 poslancov. Zákonodarcovia tak budú opätovne diskutovať o poslaneckej novele.

Opozícia kritizuje koalíciu, že k novele zákona chce prijať pozmeňujúci návrh, od ktorého podania ešte neuplynulo 48 hodín a je dlhší, než prvotne predložené zmeny.

Počet členov dozornej komisie Audiovizuálneho fondu sa má predloženou novelou zvýšiť z troch na päť členov. Dôvodom je posilnenie kontrolnej právomoci štátu vo fonde. „Návrh zvyšuje počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií,“ píše sa v predloženom materiáli.

Zároveň sa má zvýšiť príspevok, ktorý do fondu poputuje zo štátneho rozpočtu. V rámci schválených limitov ministerstva na príslušné rozpočtové obdobie podľa zákona o štátnom rozpočte sa do fondu zrejme bude poskytovať príspevok určený na podporu audiovizuálnej kultúry najmenej vo výške 6 200 000 eur. Prvýkrát sa zvýšený príspevok fondu udelí až v roku 2025.

Viac k témam: Audiovizuálny fond, Ministerka kultúry SR, Novela zákona o Audiovizuálnom fonde, Rokovanie NR SR
Zdroj: SITA.sk – Poslanci parlamentu zablokovali hlasovanie o novele zákona o Audiovizuálnom fonde © SITA Všetky práva vyhradené.