gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.6.2024 (SITA.sk) – Priemyselná zložka Slovenskej vesmírnej kancelárie, pôsobiaca v rámci agentúry SARIO, organizovala v Bratislave druhý ročník Emerging Space European Industry Summit.

Iniciatívu vytvorila v spolupráci s hlavnou európskou asociáciou vesmírneho priemyslu ASD-Eurospace s cieľom hľadať výhodné príležitosti a efektívnejšie zapájať nové vesmírne ekonomiky a ich firmy do zabehnutých dodávateľských reťazcov silných hráčov. Ide o zásadnú iniciatívu, nakoľko vstup do multimiliardového vesmírneho biznisu je pre nové firmy v sektore mimoriadne náročný.

Na podujatí, za účasti Ministerstva hospodárstva SR, sa stretli predstavitelia štrnástich popredných firiem, ako Airbus, OHB SE alebo GMV a nových vesmírnych ekonomík krajín Európy: Slovenska, Slovinska, Česka, Írska, Bulharska, Poľska a Rakúska. Na samite vystúpili aj zástupcovia Európskej vesmírnej agentúry a Európskej komisie, zodpovední za budovanie nových priemyselných spoluprác.

„Emerging Space European Industry Summit nám pomáha budovať nové príležitosti pre slovenský priemysel, ako aj pozíciu relevantného medzinárodného partnera,“ predstavil motiváciu organizácie samitu generálny riaditeľ agentúry SARIO Robert Šimončič.

Účastníci predstavili svoje aktuálne priemyselné a výskumno-vývojové kapacity s cieľom načrtnúť perspektívne oblasti a projekty vytvárajúce priestor na nové partnerstvá. Časť programu samitu bola venovaná diskusným blokom zameraným na konkrétne výzvy spolupráce a ich riešenie.

„Ak chce Európa udržať krok s pokrokom dosiahnutým mimo kontinentu, je potrebné zahrnúť aj nové vesmírne ekosystémy. Prinášajú nové perspektívy a inovácie a zabezpečujú inkluzívnejší a rozmanitejší prístup k riešeniu výziev, ktoré sa týkajú všetkých európskych občanov,“ uviedol prezident ASD-Eurospace Jean-Marc Nasr.

Vďaka prvým dvom úspešným ročníkom sa podujatie Slovenskej vesmírnej kancelárie vyprofilovalo ako dôležitá platforma na prehĺbenie spolupráce medzi etablovanými a novými aktérmi európskeho vesmírneho priemyslu. Ďôležitosť platformy ocenila aj Európska vesmírna agentúra, ktorá už prejavila záujem o spoluorganizáciu budúceho ročníka.

Informačný servis

Viac k témam: Emerging Space European Industry Summit
Zdroj: SITA.sk – Slovensko hlasom menších krajín v európskom vesmírnom priemysle © SITA Všetky práva vyhradené.