gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.6.2024 (SITA.sk) – Tragickú zrážku medzištátneho vlaku s autobusom na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch vo štvrtok podvečer spôsobilo viacero faktorov.

Podľa ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD) pre nepriaznivé počasie deň predtým bola zaplavená jedna koľaj.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zrážka vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch (fotografie)

„Trať bola vylúčená z prevádzky a vlak, ktorý sa na nej objavil, tam nemal čo robiť. Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že neprišlo k žiadnemu systémovému ani technickému zlyhaniu,“ povedal v piatok na tlačovej besede k okolnostiam tragickej nehody minister.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ako podotkol, pravdepodobne išlo len o individuálne zlyhanie ľudského faktora, ktoré spôsobilo, že na koľaji mimo prevádzky sa objavil vlak.

Príčiny tragédie vyšetrujú aj tri tímy na Ministerstve dopravy SR, v Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Za prevádzku železničnej infraštruktúry zodpovedajú ŽSR na čele s generálnym riaditeľom Alexandrom Sakom.

K tragickej zrážke rýchlika EC 279 Metropolitan a autobusu došlo vo štvrtok krátko po 17:00 na na chránenom železničnom priecestí so závorami a svetelnou signalizáciou. Zrážka autobus rozlomila na dve polovice a jednu z častí, aj s rušňom, zachvátili plamene. Zahynulo sedem cestujúcich z autobusu a päť osôb, vrátane rušňovodiča a šoféra, bolo zranených.

Viac k témam: Minister dopravy SR, Zrážka vlaku s autobusom, Zrážka vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch
Zdroj: SITA.sk – Tragickú zrážku pri Nových Zámkoch spôsobilo viacero faktorov. Vlak tam nemal čo robiť, povedal minister Ráž (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.