gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.6.2024 (SITA.sk) –

Erik Tomáš v piatok podpísal dve novely zákona. Ide novelu zákona o sociálnych službách a o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktoré následne idú do medzirezortného pripomienkového konania. Prvou zmenou týchto návrhov je zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ZŤP) detí zo sumy 100 eur na 200 eur.

Odľahčovacia služba pre rodičov ZŤP detí

Druhou zmenou je zvýhodnenie všetkých poberateľov opatrovateľských príspevkov, ktorí budú môcť byť čiastočne odľahčení. Odkázané osoby budú môcť využiť terénnu opatrovateľskú službu, a to až 40 hodín mesačne. Erik Tomáš pripomenul, že ani v prípade takejto pomoci domáci opatrovatelia neprídu o svoj opatrovateľský príspevok.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Meníme režim odľahčovacej služby, ktorá je zákonom stanovená, ale vôbec nefunguje v praxi. Po novom bude odľahčovacia služba pre rodičov ZŤP detí stanovená buď ako 30 dní v rámci jedného roka pre pobytovú opatrovateľskú službu, alebo 360 hodín ročne pre terénnu alebo ambulantnú opatrovateľskú službu,“ prezradil minister práce.

Doteraz mali rodičia možnosť využiť 30 dní na odľahčovaciu službu, v tomto prípade však stačilo, že ju využili len 3 hodiny v rámci dňa, ale počítal sa im celý deň, čo bolo podľa Tomáša zle nastavené. Poskytovanie odľahčovacej služby od 1. septembra tohto roka preplatí štát.

Tento rok ešte zaplatí štát

Tento rok pôjdu peniaze zo štátneho rozpočtu, budúci rok už pôjde o finančné prostriedky z Európskeho sociálneho fondu cez národný projekt, ktorý je už pripravený. Pri pobytovej službe pôjde financie vo vyške 1 500 eur mesačne, pri ambulantnej 640 eur mesačne a terénnej takmer 10 eur na hodinu. Sumy sú podľa ministra nastavené tak, aby boli zohľadnené náklady nielen rodičov ale aj obcí.

Novela o sociálnych službách tiež upravuje nariadenie o tom, že po novom bude mať obec 30 pracovných dní, aby občanovi, ktorý požiadal o miesto v pobytovom zariadení sociálnych služieb, poskytla zariadenie, ktoré ona vyberie. Ak sa tak nestane po dobu 30 dní, občan má právo vybrať si zariadenie sociálnych služieb podľa seba.

Ministerstvo zároveň informovalo, že v rámci Slovenska zriadilo už 5 rodinných poradní, plánuje ich mať až 46. Rovnako má v pláne posilniť personálne kapacity včasnej intervencie, národný projekt je už pripravený.

Viac k témam: komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím, Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, novela zákona o sociálnych službách, odľahčovacia služba, Príspevok na opatrovanie, Sociálne, štátny tajomník ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny, Ťažko zdravotne postihnutý
Zdroj: SITA.sk – Vyššie opatrovateľské príplatky a nový režim odľahčovacej služby. Erik Tomáš predstavil reformu sociálnych služieb (video) © SITA Všetky práva vyhradené.