gtag('config', 'UA-130501671-1');

4.7.2024 (SITA.sk) – Predstavitelia koalície sa vyjadrili k rozhodnutiu Ústavného súdu (ÚS) SR k novele Trestného zákona.

Ako na tlačovej besede vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), opozícia schytala debakel a ÚS SR dal za pravdu koalícii.

99 percentná úspešnosť

„Akú vážnosť má po tomto rozhodnutí opozícia? Akú vážnosť môžeme prikladať ich ďalšej práci a vyhláseniam? Schytali debakel v skúške odbornosti, pripravenosti a politickej zrelosti,“ uviedol Šutaj Eštok a vyzval opozíciu, aby začala riešiť skutočné problémy ľudí a diskutovali napríklad o výstavbe kanalizácií alebo navrhnú plán, ako zastaviť odchod lekárov.

„Poďme sa baviť o veciach, ktoré ľudom na Slovensku pomôžu. Na takúto debatu je vláda pripravená. Nie sme ale pripravení na to, aby tu niekto verejne klamal a nerešpektoval výsledky demokratických parlamentných volieb,“ vyhlásil minister vnútra a podotkol, že ÚS SR zo zhruba 435 bodov namietal len tri, čo je 99 percentná úspešnosť koalície.

Predkladateľ novely Trestného zákona minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) vníma nález ústavného súdu ako „totálne K.O.“ bývalej prezidentke Zuzane Čaputovej a slovenskej opozícií, ktorá podľa neho štvala verejnosť proti súčasnej vláde.

Dlhodobé tresty nie sú riešením

„Rozhodnutie ÚS SR vnímam ako ďalší krok k návratu právneho štátu, ktorý bol tri a pol roka deštruovaný vládou Igora Matoviča a Márie Kolíkovej,“ uviedol Susko a pokračoval, že nová trestná politika prináša väčšie záruky, aby nebolo možné kohokoľvek nezákonne pripraviť o slobodu.

„Sudca spravodajca dokonca uvítal úpravu trestných sadzieb, ktoré boli doteraz neprimerane prísne,“ doplnil minister, ktorý súčasne vyzval opozíciu, aby sa spolu s ním išli pozrieť do ústavov na výkon väzby a trestu odňatia slobody, aby videli, v akých podmienkach fungujú.

„Dlhodobé tresty odňatia slobody naozaj nie sú riešením a rovnako nie je riešením väzba za účelom prinútenia k akémukoľvek doznaniu alebo udávaniu iných. Keď si opozícia pozrie podmienky, tak pochopí, že takto spravodlivosť nevyzerá,“ doplnil Susko s tým, že to potvrdil aj samotný ústavný súd.

Európske trestné kódexy

„Moderné trestné kódexy a rozhodnutie ústavného súdu je dostatočnou zárukou, že choré prvky, ktoré zaviedla bývala vláda, z hľadiska zneužívania trestného práva, sú definitívne minulosťou,“ zdôraznil šéf rezortu spravodlivosti.

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) naďalej trvá na tom, aby sa opozícia ospravedlnila, pretože ÚS SR rozhodol o tom, kto mal pravdu.

„Vyprevadil opozíciu s tou najväčšou hanbou z ihriska,“ uviedol Kaliňák s tým, že opozícia štvala verejnosť a klamala. Ústavný súd podľa ministra obrany vyslovil opozícii vysvedčenie z neodbornosti a nekompetentnosti.

„Konečne máme európske trestné kódexy. Včera bolo jasne povedané, že tam, kde Česká republika, Rakúsko alebo Nemecko končia, tam slovenské trestné kódexy len začínali, a teda boli nesprávne nastavené,“ vyhlásil Kaliňák s tým, že členovia opozície by si mali aspoň raz priznať, že sa mýlili.

Porážka protivládnych médií

Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS) znamená rozhodnutie ÚS SR návrat medzi civilizované štáty.

„To, čo sa včera udialo je porážka všetkých protivládnych médií a je to porážka celej opozície na čele s Čaputovou. Dnešným dňom na Slovensku vzniká právny štát,“ vyhlásil Taraba a uzavrel s tým, že vďaka novej trestnej politike bude na Slovensku spravodlivosť vykonávaná rýchlejšie a efektívnejšie.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Novela Trestného zákona, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Debakel opozície a K.O. exprezidentke Čaputovej. Kaliňák žiada ospravedlnenie a Taraba vyhlásil vznik právneho štátu © SITA Všetky práva vyhradené.