gtag('config', 'UA-130501671-1');

4.7.2024 (SITA.sk) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zverejnil aktuálne výsledky laboratórnych testov kvality vody na prírodných a umelých kúpaliskách v rámci všetkých krajov na Slovensku. Na základe nich hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie nevyhoveli vzorky odobraté v piatich prírodných vodných plochách.

Normám nevyhoveli vzorky vody odobraté v lokalite vodnej nádrže Ružín (okres Gelnica).

Výsledky laboratórnych analýz preukázali prekročenie medznej hodnoty ukazovateľov Escherichia coli a črevné enterokoky,“ uviedol ÚVZ s tým, že po intenzívnych zrážkach pozorovali vo vodnej nádrží aj veľké množstvo naplaveného odpadu.

Ďalšie nevyhovujúce vodné plochy

Voda nie je vhodná na kúpanie ani na prírodnej vodnej ploche Laborec Humenné a Nitrianske Rudno z dôvodu prekročenia ukazovateľa črevné enterokoky.

V rekreačnej oblasti Gazarka Šaštín Stráže (okres Senica) zistili prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl.

Voda s mierne zhoršenými vlastnosťami bola zaznamenaná na lokalite Zelená voda – Kurinec, kde okrem zníženej priehľadnosti bola zvýšená koncentrácia chlorofylu z dôvodu prítomnosti rias.“

Zníženú priehľadnosť zistili aj vo vodnej nádrži Lipovina – Bátovce, Duchonka, Ružiná – pri obci Divín, Jazero Krpáčovo a Horná Lehota.

Plánované odbery

Výsledky odberov vzoriek vôd, ktoré pokračovali počas 27. týždňa z prírodných vodných plôch: Jazero Ontário (Biele Brehy), Lipovecké jazerá, Sučianske jazerá (Sučianske Chorvátsko), nie sú zatiaľ k dispozícií.

V júli sú plánované odbery napríklad na: Banská Štiavnica – Veľká vodárenská nádrž, Evičkino jazero, Jazero Kopanice, Hodruša Hámre, Veľká Domaša – Tíšava, Čierna Voda – bagrovisko, Šintavské bane, Tomášikovo – bagrovisko, Váh – Kaskády.

V rámci všetkých krajov získalo na konci 27. týždňa povolenie na prevádzku 147 umelých kúpalísk a 483 bazénov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Kúpaliská, Kvalita vody
Zdroj: SITA.sk – Hygienici aktualizovali stav kvality vody na prírodných vodných plochách. Ktoré nie sú vhodné na kúpanie? © SITA Všetky práva vyhradené.