gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.7.2024 (SITA.sk) – Vatikán exkomunikoval bývalého nuncia v Spojených štátoch, arcibiskupa Carla Mariu Vigana po tom, ako ho uznal vinným zo schizmy.

Podľa piatkového oznámenia, vatikánske Dikastérium pre náuku viery uvalilo tento trest na jedného z najhlasnejších kritikov pápeža Františka po stretnutí jeho členov už vo štvrtok.

Rozhodnutie odôvodnilo Viganovým „odmietnutím uznať a podriadiť sa najvyššiemu veľkňazovi, jeho odmietnutím spoločenstva s členmi cirkvi, ktorí mu podliehajú, a legitímnosti a magisteriálnej autority Druhého vatikánskeho koncilu“.

Schizma vzniká vtedy, keď niekto odstúpi od podriadenosti pápežovi alebo od spoločenstva katolíkov, ktorí sú mu podriadení. Považuje sa za zvlášť nebezpečnú pre vieru, pretože ohrozuje jednotu cirkvi, ktorá je postavená na poslušnosti pápežovi.

Ako pripomína agentúra AP, Viganò si v priebehu rokov vytvoril okruh podobne zmýšľajúcich konzervatívcov a tradicionalistov, pričom sa čoraz hlbšie ponáral aj do konšpiračných teórií.

Viac k témam: Cirkev, exkomunikácia, schizma
Zdroj: SITA.sk – Vatikán exkomunikoval bývalého nuncia v USA, arcibiskupa Carla Mariu Vigana uznali vinným zo schizmy © SITA Všetky práva vyhradené.