gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.8.2024 (SITA.sk) – Predseda vlády Robert Fico na najbližšom rokovaní koaličnej rady oficiálne navrhne partnerom odvolanie predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. Ako uviedol na piatkovej tlačovej konferencii, dôvodom je, že viacero jeho príbuzných figuruje v mimovládkach, ktoré v uplynulých rokoch poberali peniaze od štátu.

Fico zdôraznil, že koalícia rešpektuje právo opozície na post jedného z podpredsedov parlamentu, táto pozícia však podľa neho nie je viazaná na konkrétne meno.

Ochrana finančných záujmov jeho rodiny

Fico v tejto súvislosti poukázal na to, že v Nadácii Milana Šimečku, ktorá v rokoch 2020 až 2024 dostala od štátu 676-tisíc eur, figuruje Peter Šimečka, ktorý je strýkom Michala Šimečku. V organizácii Projekt fórum zase podľa premiéra figuruje Šimečkova matka Marta Šimečková.

Za posledné štyri roky pritom organizácia získala od štátu 314-tisíc eur. V organizácii BOD.Y je zase podľa Fica Šimečkova partnerka Soňa Ferienčíková. Táto organizácia pritom obdržala z verejných zdrojov 190-tisíc eur. V tejto súvislosti Fico obvinil Šimečku, že dôvodom na organizovanie demonštrácii proti ministrom Borisovi Suskovi a Martine Šimkovičovej bola ochrana finančných záujmov jeho rodiny.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Robia zle, lebo vedia, že im končia veľmi štedré finančné toky,“ skonštatoval Fico.

S vyzbieraním podpisov neočakáva problém

Keďže má Smer-SD v parlamente viac ako 40 poslancov, nebude podľa Fica pre nich problém vyzbierať podpisy na mimoriadnu chôdzu o odvolaní Šimečku.

„Myslím si, že rovnaké stanovisko (o zbere podpisov, pozn. SITA) už vyslovila aj Slovenská národná strana a počkáme si ešte na stanovisko politickej strany Hlas,“ uviedol Fico. Dodal, že koalícia nebude rešpektovať, aby lídri opozície zneužívali zákonné protesty na ochranu vlastných finančných záujmov.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Koalícia, Ministerka kultúry SR, návrh na odvolanie, Opozícia, Podpredseda parlamentu, Predseda Progresívneho Slovenska, predseda vlády SR, Príbuzní
Zdroj: SITA.sk – Fico návrh na odvolanie Šimečku predloží na najbližšej koaličnej rade. Podporu SNS má, čaká na vyjadrenie Hlasu (video) © SITA Všetky práva vyhradené.