gtag('config', 'UA-130501671-1');

25.10.2024 (SITA.sk) – Zakázaná kurdská militantná skupina sa v piatok prihlásila k zodpovednosti za stredajší útok na sídlo štátnej zbrojárskej spoločnosti Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ) v Ankare, pri ktorom zahynulo najmenej päť ľudí.

Reakcia na turecké „masakry“

Podľa vyhlásenia kurdskej militantnej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK) útok na zbrojovku vykonali dvaja členovia jej takzvaného „Nesmrteľného práporu“ v reakcii na turecké „masakry“ a ďalšie akcie v kurdských regiónoch.

Turecko z útoku obvinilo PKK a okamžite uskutočnilo sériu leteckých útokov na miesta a zariadenia, ktoré pravdepodobne využíva táto militantná skupina v severnom Iraku alebo jej odnože v severnej Sýrii.

Útok na TUSAŞ

Útok na TUSAŞ sa odohral v čase, keď sa čoraz viac objavujú náznaky možného nového pokusu o dialóg s cieľom ukončiť viac ako štyri desaťročia trvajúci konflikt medzi PKK a tureckou armádou.

Začiatkom tohto týždňa vodca tureckej nacionalistickej strany spojenej s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom naznačil možnosť, že väzneného vodcu PKK Abdullaha Öcalana by mohli podmienečne prepustiť, ak sa vzdá násilia a rozpustí svoju organizáciu.

Öcalan, ktorý si odpykáva doživotný trest na väzenskom ostrove pri Istanbule, v správe, ktorú vo štvrtok zverejnil jeho synovec, uviedol, že je pripravený spolupracovať na dosiahnutí mieru.

Viac k témam: Armáda, Turecký prezident, útok v Turecku
Zdroj: SITA.sk – K stredajšiemu útoku na zbrojovku v Ankare sa prihlásila kurdská militantná skupina © SITA Všetky práva vyhradené.