gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.10.2019 (Webnoviny.sk) – V pracovnej skupine zriadenej riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) určenej na vyšetrovanie prípadu životnej poisťovne Rapid life v konkurze je sedem členov a dvaja nadriadení ako kontrolný orgán. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Reagoval tak na informácie, že sa prípadom zaoberá iba jedna vyšetrovateľka, na čo sa sťažovali nespokojní bývalí klienti a občianske združenie Spotrebiteľské centrum, ktoré zastupuje 4 500 poškodených ľudí.

Žiadajú vyšetrovací tím

Tí v stredu vyzvali prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského, aby zriadil vyšetrovací tím a zabezpečil tak hladký priebeh vyšetrovania kauzy s 15-tisícmi poškodenými klientmi poisťovne, ktorá im mala spôsobiť škody vo výške viac ako 25 miliónov eur.

Ako ďalej policajný hovorca pre agentúru SITA uviedol, vyšetrovateľ v tomto prípade doteraz obvinil osem osôb z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v súbehu so zločinom poškodzovania veriteľa spáchaného formou spolupáchateľstva. V súčasnosti prebiehajú procesné úkony a znalecké skúmanie.

„Národná kriminálna agentúra intenzívne dokumentuje rozsiahlu trestnú činnosť. Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie sa podrobnejšie nebudeme vyjadrovať, nakoľko by mohlo byť sťažené vyšetrovanie alebo zmarený jeho účel,“ uviedol Slivka.

Vypovedala bývalá nútená správkyňa

Na Národnej kriminálnej agentúre v Prešove v stredu 23. októbra vypovedala bývalá nútená správkyňa poisťovne Rapid Life, ktorá túto funkciu vykonávala z poverenia Národnej banky Slovenska od 15. júna 2017 do 28. januára 2018. Ako po vypočutí uviedla, počas výkonu svojej činnosti zistila závažné pochybenia v činnosti Rapid life.

„Zistila som, že spoločnosť je v úpadku, že nevytvárala technické rezervy a ďalším spôsobom poškodila klientov,“ povedala Sopková. Na NAKA boli predvolaní aj obvinení bývalí štatutárni zástupcovia poisťovne. Po vypočúvaní sa ale pre médiá k obvineniam vyjadriť odmietli. Nereagovali ani na otázky prítomných poškodených klientov.

Národná banka Slovenska zaviedla nad poisťovňou Rapid life nútenú správu 15. júna 2017. Dôvodom bolo podľa vyjadrení banky to, že spoločnosť ohrozovala práva klientov na výplatu poistných plnení. Súčasne, ako oznámilo aj samotné bývalé vedenie, spoločnosť sa dostala do akútneho problému s likviditou.

Bývalý manažment prestal od začiatku roka 2017 vyplácať akékoľvek nároky klientov. Okresný súd Košice I zverejnil 29. januára 2018 v Obchodnom vestníku uznesenie o vyhlásení konkurzu na majetok košickej životnej poisťovne pre dlhy voči poistencom vo výške viac ako 27 miliónov eur.

Viac k témam: policajný prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Prípad poisťovne Rapid life riešilo deväť ľudí, NAKA už obvinila niekoľko ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.