gtag('config', 'UA-130501671-1');

6.5.2024 (SITA.sk) – Počas dvojdňovej štátnej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga vo Francúzsku bude na neho jeho francúzsky partner Emmanuel Macron naliehať, aby využil svoj vplyv a dotlačil Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Rokovania o diplomatickom úsilí na podporu Ukrajiny a vyvíjaní tlaku na Rusko sú podľa Macronovej kancelárie pre Francúzsko najvyššou prioritou. Očakáva sa, že lídri budú rokovať aj o obchodných sporoch týkajúcich sa elektromobilov, koňaku a kozmetiky.

Predmetom rokovaní bude aj Blízky východ a globálne výzvy vrátane zmeny klímy. Na niektorých rokovaniach sa zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Francúzsko je prvou zastávkou na ceste čínskeho prezidenta po Európe, ktorej cieľom je obnoviť vzťahy v čase globálneho napätia. Po návšteve Francúzska čínsky líder zamieri do Srbska a Maďarska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji (fotografie)

Viac k témam: Čínsky prezident, francúzsko-čínske vzťahy, Francúzsky prezident, Predsedníčka Európskej komisie (EK), rusko-ukrajinský konflikt, Štátna návšteva
Zdroj: SITA.sk – Emmanuel Macron stanovil ruskú vojnu ako hlavnú tému rokovania s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom © SITA Všetky práva vyhradené.