gtag('config', 'UA-130501671-1');

Hoci prapôvod krížovky sa datuje do roku 79 nášho letopočtu, keď bádatelia v ruinách Pompejí pod nánosom popola zo sopky Vezuv našli na kamennom náhrobku je vytesaný nápis, ktorého slová možno v latinčine čítať rôznym smerom a vždy vytvoria v slede súvislú vetu. Za prvú krížovku tak ako ju poznáme dnes sa považuje dielo Arthura Wynnea.

V denníku New York World vyhotovil Arthur Wynne novú hádanku zloženú zo slov vpísaných do obrazca a tak sa v čísle z 21. decembra 1913 objavila krížovka pod názvom Word-Cross (slovo – kríž, krížom).

Tento pôvodom Angličan emigroval ako chlapec do USA. V New Yorku začal pracovať v denníku New York World, kde viedol zábavnú rubriku Fun, ktorá obsahovala rôzne kvízy, testy a žartovné hádanky. Na Vianoce šéfredaktor požiadal Arthura aby priniesol niečo nové. Ten vyhotovil novú hádanku zloženú zo slov vpísaných do obrazca a tak sa v čísle z 21. decembra 1913 objavila krížovka pod názvom Word-Cross (slovo – kríž, krížom).

Krížovka vyšla s inštrukciami: “Vyplňte malé políčka slovami, ktoré sa zhodujú s uvedenými definíciami.” Jednoduchá zábava mala ohromný úspech, ihneď sa stala veľmi populárna a začala sa objavovať každý týždeň.

Onedlho si začali Wynneovo “duševné cvičenie” požičiavať aj iné noviny, pričom postupne sa krížovka dostala na stránky všetkých významnejších novín a časopisov, nuž a publicita tvorí popularitu, vďaka ktorej krížovka zakrátko obletela celý svet.

Aj na Slovensku má krížovkárske hnutie bohatú tradíciu. Už v roku 1927 ako krížovkársky autor viedol prof.Július Marschalko slovenský kútik v českom časopise Důvtip. Tento priekopník slovenskej krížovky v roku 1941 prevzal redaktorské žezlo nad novým krížovkársko-hádankárskym časopisom Krížom-Krážom a po vojne šíril v Žiline toto umenie medzi svojich nasledovníkov. V januári 1955 začína vychádzať časopis Krížovkár a hádankár, ktorý neskôr pod názvom Lišiak nemalou mierou prispel k rozvoju tohto hnutia u nás. 

V redakcii sa vystriedalo niekoľko osobností z oblasti kultúry a umenia ako (napr. Viktor Šimčisko-husľový majster Filharmonického orchestra Slovenského rozhlasu, Stanislav Štepka-Radošinské naivné divadlo). Šéfredaktorského žezla sa okrem iných ujal aj Ján Belička (1932-1995) autor nezabudnuteľnej pomôcky Abeceda krížovkára.

Prvý Zväz krížovkárov na Slovensku vznikol  20.1.1946.

 

Zdroj: SZHaK