gtag('config', 'UA-130501671-1');

V modelovom rade digitálnych jednookých zrkadloviek Nikonu sa objavil pozoruhodný  prírastok. Je určený nadšencom vyššej úrovne fotografovania, ktorí chcú rozvíjať svoje zručnosti a štýl na formáte kinofilmu prostredníctvom špičkového snímača.

Nikon D610 je 24,3-megapixelová zrkadlovka vybavená snímačom EXPEED 3 z  vlajkovej lodi Nikonu D4. S rovnakým systémom na spracovanie obrazu ako profi model, spracúva veľké množstvom dát bez obmedzenia rýchlosti a kvality. 16-bitové spracovanie obrazu ponúka sýte farby a jemné prechody bohaté na detaily a odtiene v celom rozsahu, až po čisto bielu, a to aj pri snímaní vo formáte JPEG.

NIKON D610

Na citlivé automatické zaostrenie používa 39-bodový systém Nikon Multi-CAM 4800, pokrytie však možno individuálne voliť alebo konfigurovať aj na 9-bodové a 21-bodové. Režimy automatického zaostrovania, ako napríklad funkcie dynamickej voľby zaostrovacích polí a trojrozmerného sledovania, udržiavajú zaostrenie aj na tie najmenšie objekty, bez ohľadu na ich nepredvídateľné pohyby. K dispozícii je teraz aj zjednodušená voľba režimov automatického zaostrovania, napr. AF-A, AF-S a AF-C, bez oddialenia oka od hľadáčika. Fotoaparát je kompatibilný s objektívmi až do kombinovanej otvorenej clony f/8 a disponuje citlivosťou až do –2 EV (ISO 100, 20 °C). Vďaka tomu umožňuje snímať ostré zábery aj vo svite mesiaca.

Uzávierka bola testovaná na viac ako 150 000 cyklov a preukázala odolnosť a presnosť. Expozičné časy sa môžu pýšiť rozsahom od 1/4 000 do 30 s. Optický hľadáčik poskytuje temer 100-percentné pokrytie obrazového poľa s 0,7-násobným zväčšením (objektív 50 mm f/1,4 zaostrený na nekonečno, –1,0 m–1). LCD displej s uhlopriečkou 8 cm (3,2″) a rozlíšením približne 921 000 bodov je vybavený automatickou reguláciou jasu monitora podľa okolitého prostredia. Konštrukcia je robustná ale dostatočne ľahká.

 

Rýchly a tichý

V porovnaní s predchodcom D600 za zvýšila rýchlosť sériového snímania na šesť snímok za sekundu vo formáte FX a DX,  pri použití širokouhlého objektívu aj superteleobjektívu. Fotografovanie rýchlo sa pohybujúcich objektov je teda jednoduchšie ako predtým. V situáciách, kedy je ticho rozhodujúce, nový režim tichého sériového snímania tlmí zvuk mechanizmu návratu zrkadla vo fotoaparáte, takže je ľahšie nasnímať ťažko zachytiteľné objekty, napríklad v divočine, a to rýchlosťou tri snímky za sekundu.

Videosekvencie sníma funkciou D-Movie s viacerými režimami a rozlíšením Full HD, za pomoci niekoľkých aplikácii a so širokou škálou frekvencií snímania, a so zvukom Hi-Fi. Možný je aj prenosu nekomprimovaného dátového prúdu živého videa v HDMI na externé záznamové alebo zobrazovacie zariadenie.

Fstoppers-Nikon-D610-3