gtag('config', 'UA-130501671-1');

V novembri 2013 sa uskutočnil internetový prieskum, na zistenie reálnych výdavkov rodiny počas tehotenstva ženy a prvého roka dieťaťa. Do prieskumu sa zapojilo 330 slovenských mamičiek, ktoré poskytli informácie o ich výdavkoch súvisiacich s dieťaťom.

Internetový prieskum ukázal, že všetky jednorazové a pravidelné výdavky súvisiace s tehotenstvom, pôrodom a prvým rokom dieťaťa predstavujú sumu 7 040 eur.

Jednorazové výdavky zahŕňajú hlavne nákup viacerých dôležitých potrieb pre dieťa a zvýšené finančné nároky na zdravotnú starostlivosť o matku počas tehotenstva. V priemere stálo tehotenstvo každú ženu 797 eur. V sume sú zahrnuté výdavky na lekárske vyšetrenie, epidurálku, zazmluvnenie pôrodníka, 3D ultrazvuk a pod. Veľkou položkou sa ukázalo vybavenie domácnosti pre potreby dieťaťa, ktorými sú postieľka, prebaľovací pult, základná detská výbava, vanička, detská stolička, chodítko, odrážadlo, monitor dychu a sanitárne potreby, spolu s úpravou bytu pred príchodom dieťaťa. Táto kategória nákladov bola ohodnotená na 1 269 eur. Výdavky na transport a cestovanie znamenali v priemere 690 eur. Pokrývajú položky ako hlboký kočík, bugina, cestovná postieľka, autosedačka a vak. Za nákup základných potrieb na kŕmenie novorodenca zaplatili rodiny v priemere 150 eur. Patria sem podprsenky na kojenie, odsávačka mlieka, sterilizátor a ohrievač na fľaše.

Pravidelné mesačné výdavky zahŕňajú všetky náklady od momentu pôrodu. Najdrahšia je umelá výživa a prikrmovanie, v priemere 125 eur mesačne. Hygiena dieťaťa, do ktorej boli zaradené plienky a detská kozmetika, vyšla na 77 eur každý mesiac. Nákupy detského oblečenia a obuvi 56 eur, lieky a zdravotnícka starostlivosť 29 eur, detské fľaše, cumlíky a riady 22 eur, hračky a detské knižky 33 eur. Každý mesiac prvého roka dieťaťa teda rodina minula na jeho potreby v priemere 342 eur.

Rodiny zvažujú pred príchodom dieťaťa aj uchovanie kmeňových buniek z pupočníkovej krvi. Podľa prieskumu, ktorý organizovala v lete 2012 pre spoločnosť Cord Blood Center prieskumná agentúra g82, až 80% budúcich mamičiek na Slovensku uvažuje o uchovaní pupočníkovej krvi. Najčastejším dôvodom je možnosť ochrániť svoje dieťa alebo blízkych ľudí. Uchovaním pupočníkovej krvi rodičia zabezpečia do budúcna svojmu dieťaťu nádejné liečebné možnosti. Ak sa niektoré mamičky rozhodnú pupočníkovú krv neuchovať, najčastejším dôvodom je cena. Vzhľadom na všetky výdavky spojené s tehotenstvom a pôrodom je to pochopiteľné.