gtag('config', 'UA-130501671-1');

Pestuje sa  viac ako 7000 rokov a už v dávnych časoch sa používala na liečbu mnohých ochorení a poranení. Má preukázateľné silné antibakteriálne účinky, zabraňuje infekciám a zmierňuje poruchy trávenia. Naše staré mamy ju v prípade ochorení používali nakrájanú ako účinný obklad na nohy. Vyskúšajte cibuľové ponožky. 

Cibula

Okrem spomínaných účinkov cibuľa podporuje aj činnosť obličiek a pomáha k lepšiemu spánku. Má význam i pre srdcovocievne zdravie. Podporuje krvný obeh, zabraňuje zhusťovaniu krvi a tiež udržiava stabilnú hladinu cholesterolu. V tomto období ju možno vyskúšať na liečenie chrípky a prechladnutia.

 

Cibuľové ponožky

Považujú sa za jeden z najúčinnejších receptov, ktorý preukázateľne dokáže zatočiť s neduhmi, akými sú chrípka a prechladnutie. Cibuľové ponožky majú silný čistiaci efekt. Uvoľňujú hlien a spoľahlivo zmiernia bolesti. Ich výnimočnosť spočíva v tom, že cez reflexné zóny na chodidlách môžu rozvinúť účinok na celé telo. Tento trik používali kedysi už naše babičky.

Rozkrájajte nadrobno jednu veľkú cibuľu. Rozložte si ju na ľanovú alebo bavlnenú šatku, roztlačte ju a ohrejte na pergamenovom papieri na kúrenie alebo na obrátenej pokrievke hrnca. Šatku si dajte na chodidlo tak, aby pokrájaná cibuľa dotýkala chodidla. Natiahnite si hrubé ponožky cez nohy a udržujte v teple. Mali by ste ich mať po celú noc.

 

Ďalšie cibuľové triky

Pripravte si tieto recepty, ktorú sú účinné pri prvých príznakoch prechladnutia, únavy, ale i bolestí kĺbov a pri zvyšujúcej sa horúčke.

Cibuľový nápoj na chrípku a prechladnutie

Potrebujeme: 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 dl vody.

Postup: Cibuľu i cesnak si rozmixujte vo vode. Nápoj po dúškach vypite. Postup opakujete 2x denne po dobu 4 dní.

Cibuľovo-medový sirup na kašeľ

Potrebujeme: Šťavu z 1 veľkej cibule, 1 lyžičku tekutého medu.

Postup: Zmiešajte všetko dohromady. Prípravok užívajte 3x denne po 1 lyžičke počas 10 dní.

Cibuľové vrecúška

Hlien dokážu uvoľniť okrem cibuľových ponožiek aj cibuľové vrecúška. Vhodné sú hlavne pre deti, ktoré majú nádchu a kašeľ. Vďaka tomuto triku lepšie spia, keďže sa im uvoľní upchatý nos. Nakrájajte si nadrobno jednu veľkú cibuľu, nasypte ju do ľanovej alebo bavlnenej šatky, roztlačte a zaveste blízko hlavy dieťaťa. Nechajte vrecúško visieť po celú noc.

Zdroj: vitalia.cz

[spider_facebook id=“1″]

Súvisiace príspevky