gtag('config', 'UA-130501671-1');

Kvalita vzduchu vo vnútri budov býva vraj  často horšia ako ovzdušie vonku. Pritom bežný stredoeurópan trávi v interiéry až 90 % času. Problémom je vyššia vlhkosť, prašnosť, rozličné nečistoty a pachy. Na kvalitu vzduchu a tým aj na naše zdravie vplýva aj  správne vetranie. Ako teda vetrať účinne a pritom ekonomicky?

Nedostatočné a nesprávne vetranie môže nielen zvýšiť náklady na kúrenie, ale aj negatívne ovplyvniť naše zdravie. „Miesta s vyššou vlhkosťou, ktorá sa pohybuje okolo 70 %, sú náchylné na tvorbu plesní. Tie predstavujú značné riziko nielen pre alergikov, ale v horšom prípade môžu vyvolávať ťažké ochorenia dýchacích ciest, niektoré druhy dokonca až vznik nádorových ochorení,“ upozorňuje Ing. Ľubica Šimkovicová, podpredsedníčka Inštitútu pre energeticky pasívne domy.

Ako vetrať účinne a efektívne?

Najčastejšou chybou pri vetraní miestností je otváranie okien do ventilačnej alebo mikroventilačnej polohy. Takéto vetranie nie je dostatočné a výmena vzduchu v miestnosti môže trvať až dve hodiny. Vetrať treba krátko, intenzívne a niekoľkokrát denne. Otvorením okien či balkónových dverí dokorán sa vydýchaný a vlhký vzduch nahradí čerstvým a suchším už za 5 až 10 minút. To platí aj v prípade, že je vonku vlhko, pretože ohriatím vzduchu v domácnosti vlhkosť rapídne klesne. Za túto dobu zároveň nestihnú ochladnúť steny a po zatvorení okien a opätovnom zapnutí radiátorov sa miestnosti rýchlejšie vyhrejú. Najideálnejšie je vyvetrať hneď ráno a potom ešte aspoň dvakrát za deň (závisí aj od veľkosti vetraných priestorov). Pokiaľ sa v domácnosti pohybujete celý deň, je vhodné vetrať častejšie. Optimálna vlhkosť vzduchu by pritom nemala prekročiť 50 % a teplota by sa mala pohybovať okolo 20 až 21˚C.

open-window

Správne vetranie je dôležité najmä preto, že vysokou vlhkosťou sa v lepšom prípade orosia okná, v tom horšom hrozí vznik zdraviu škodlivých plesní na stenách. K zvyšovaniu vlhkosti v domácnosti prispieva varenie, umývanie riadu, sušenie bielizne, sprchovanie, ale aj väčší počet osôb, pretože vydychujeme aj vodnú paru. Vlhkosť v domácnostiach môžeme pritom znížiť jednoducho – používaním odsávacích ventilátorov v kuchyni či kúpeľni a tiež tým, že sa naučíme pri varení používať pokrievky.

Kvalitu vnútorného prostredia možno ovplyvniť už aj pri samotnej stavbe objektu použitím kvalitných ekologických materiálov. V energeticky pasívnych domoch sa o zdravý vzduch stará vetracia jednotka s rekuperáciou (spätné získavanie tepla), ktorá funguje ako pľúca budovy. Jej úlohou je neustále privádzať a distribuovať čerstvý vzduch do celého domu, zabezpečovať rovnomernú teplotu a využívať ohriaty spotrebovaný vzduch napríklad z kuchyne či kúpeľne na vykurovanie. „Bezchybne však dokáže fungovať len v prostredí, kde je zabezpečená vzduchotesnosť konštrukcie budovy, kde sú kvalitné okná a objekt je v dostatočnej hrúbke dobre zaizolovaný kvalitnými tepelno-izolačnými materiálmi,“ vysvetlil nám Vladimír Balent, špecialista zo spoločnosti Isover, ktorá vyrába izolačné materiály pre stavby.