gtag('config', 'UA-130501671-1');

Chceli by ste celý svoj dom alebo byt ovládať priamo z mobilu, počítača alebo tabletu? Nie je nič jednoduchšie! Poskladajte si to! Nepotrebujete mať žiadne špeciálne znalosti a dokonca to nie je ani tak drahé, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Modulárnosť systému, o ktorom bude reč, je úžasná v tom, že môžete začať úplne pozvoľna. Proste si kúpite dnes jeden komponent, zajtra druhý a ani sa nenazdáte a o chvíľu budete môcť ovládať celú domácnosť bezdrôtovo z bežného tabletu či smartfónu. Ako postupovať?

c82e4a9677

Dobrá voľba na začiatok – RF

Pre budúcnosť je vhodné vsadiť na jednu značku – v našom prípade to bola česká firma ELKO EP, resp. jej zariadenia predávané pod značkou INELS. Vybrali sme si ich na základe dobrých referencií doma i v zahraničí a tiež preto, že majú lokálne zastúpenie aj na Slovensku, čiže sa na nich dá jednoducho kedykoľvek obrátiť v prípade problémov a reklamácií.

ELKO ponúka riešenia prevažne postavené na bezdrôtovej RF technológii, čo je pomerne výhodné, pretože sa nemusíte stresovať s komplikovaným nastavovaním, nepotrebujete mať špeciálne počítačové siete a ani extra znalosti. Jednoducho si kúpite napr. spínanú zásuvku a bezdrôtový vypínač, alebo spínač (RF ovládač) pre dekoračné LED osvetlenie, spínač pre ovládanie elektronickej brány, spínače pre vykurovanie,…

Všetko existuje v bezdrôtovom prevedení s ovládaním pomocou RF, ktoré je jednoduchšie a oveľa lacnejšie, než napríklad konkurenčné systémy postavené priamo na Wi-Fi. Lenže…

a25c738831

Ako prepojiť mobil s RF?

Na tento účel už treba „chytrú krabičku“. ELKO má v ponuke malinkú skrinku s názvom eLAN-RF-003, resp. aj verziu s wi-fi pripojením pod názvom eLAN-RF-Wi-003 (je drahšia, ale zas nevyžaduje mať externý wi-fi router pre pripojenie k mobilu/tabletu). Táto malá skrinka zabezpečuje po sieti LAN komunikáciu s RF aktormi tým, že premieňa príkazy posielané po počítačovej sieti TCP/IP na RF príkazy, ktoré posiela do jednotlivých zariadení. Musíte ju teda káblom pripojiť do domácej siete a následne k nej môžete pristupovať cez Wi-Fi, alebo v prípade PC/notebooku aj cez lokálnu LAN pomocou káblových rozvodov.

Vo svojej podstate je to len miniatúrny počítač s webový serverom, ktorý má vlastnú lokálnu IP adresu a jednoduchú webovú aplikáciu. Môžete sa naň pripojiť z ľubovoľného webového prehliadača.

Možno to pre začiatočníkov znie až príliš komplikovane a hrôzostrašne, ale stačí si prečítať návod a riadiť sa pokynmi výrobcu a nakonfigurujete si ju hravo aj sami bez veľkých znalostí.

Krabička je napájaná z malého externého adaptéru cez napájací konektor zozadu. Tu by sme možno privítali zjednodušenie ak by bola napájaná priamo cez LAN kábel (PoE = Power Over Ethernet), no väčšina domácich routerov ešte nedisponuje na 100% touto technológiou a preto je asi toto rozhodnutie napájať krabičku externe rozumné.

Elan_RF

eLAN má malinkú spotrebu, takže ju stačí niekam rozumne pripojiť a netreba ju manuálne nikdy vypínať. Predná strana obsahuje informačnú diódu, ktorá sa aktivuje pri RF komunikácii a malú anténu. Ak rozumne umiestnite eLAN-RF v domácnosti, hravo pokryjete celý byt, alebo rodinný dom. V prípade, že by sta však museli prekonávať niekoľko extrémnych stien, dajú sa využiť dve krabičky a prepojiť ich vzájomne pomocou routerov, či repeaterov – podobne ako premosťujete internetové pripojenie. My sme však pri testovaní nemali najmenší problém ovládať cez eLAN-RF zásuvku aj cez 3 steny v paneláku (železobetón) na vzdialenosť viac 15 metrov, čiže jednou krabičkou by ste mali bez problémov pokryť naozaj veľký priestor a mala by postačiť aj pre veľký dom.

Toto je práve výhoda RF komunikácie, ktorá nemá problémy prekovávať aj pevné prekážky a vo voľnom priestranstve nie je problém komunikovať aj na 100 m vzdialenosť, zatiaľ čo napr. u bluetooth je často aj 7 m veľmi kritických. Zadná strana našej krabičky obsahuje ethernetový (LAN) konektor pre komunikáciu po sieti, spomínaný napájací konektor, stavové diódy, tlačidlo RESTER a USB konektor typu B, ktorým sa dá skrinka pripojiť priamo na PC. Toto spojenie sa dá využiť na jednoduchšiu konfigurácia pomocou špeciálnej utility eLAN-RF Configurátor (v češtine/angličtine), alebo pre prípadný upgrade softvéru (k nám sa zariadenie dostalo so staršou verziou SW, ktorá nekomunikovala s novou mobilnou aplikáciou a preto sme museli sami využiť túto možnosť a upgradovať firmware – je to naozaj veľmi jednoduché).

Keď máte krabičku pripojenú a všetko beží OK, vo webovom prehliadači zadáte jej adresu, prihlásite sa menom a heslom a otvorí sa vám konfiguračný panel, pomocou ktorého môžete robiť všetky základné nastavenia. V prvom kroku je nutné popridávať si do zoznamu všetky vaše zariadenia, ktoré chcete ovládať pomocou PC, mobilu alebo tabletu. Každé zariadenie má svoju RF adresu (napr. niečo ako 00F197), ktorá laserom vyrazená niekde na zariadení. Tým ho viete jednoducho a bezpečne identifikovať a aplikácia ho vie okamžite ovládať.

screen568x568 screen568x568 (3) screen568x568 (2) screen568x568 (1)

Aplikácia

Po pridaní všetkých zariadení si môžete začať budovať aplikáciu v mobile. Nie, nebojte sa, nemusíte nič programovať. Elko EP ponúka pre platformu Android a Apple iOS vlastnú bezplatnú aplikáciu, ktorá komunikuje priamo s eLAN-RF. Stačí do nej zadať IP adresu chytrej krabičky (napr. 192.168.1.1 – jej defaultná adresa) a môžete si vytvárať miestnosti a priraďovať do nich jednotlivé zariadenia – napr. spálňa – RGB pásik, termostat, kuchyňa – LED pásik A, spínaná zásuvka B, zásuvka kávovaru,…., obývačka – hlavné svetlo, dekoračné RGB svetlo, spínaná zásuvka akvárium, žalúzie,…

Následné si stačí na displeji zvoliť miestnosť a vidíte jednotlivé zariadenia – ich aktuálny stav. Kliknutím na ne sa dajú zapínať, vypínať alebo nastavovať (napr. pri RGB pásiku sa dá nastaviť farba svetla, jeho intenzita a pod.). Dajú sa tiež vytvárať rôzne „scény“ – preddefinované isté situácie, napr. ak chcete sledovať TV, je možné jedným príkazom zatiahnuť žalúzie, vypnúť hlavné osvetlenie, zapnúť dekoračné LED svetlo na istú konkrétnu farbu (napr. zelenú) a pod.

To „programovanie“, nie je skutočné programovanie, čiže žiadne kódovanie. Proste si vyberiete zariadenie a priradíte mu nejakú akciu. Tá prípravná fáza síce zaberie pár hodín pri „ladení“ a skúšaní optimálneho nastavenia, no potom už nemáte dôvod sa sem dlhý čas vracať. Kedykoľvek zapnete mobil/tablet a spustíte aplikáciu iHC (iNELS Home Control), okamžite získate prehľad o každom pripojenom RF prvku a môžete každý jeden podľa potreby aktivovať.

Modern_house_2363149b

Je toto už inteligentná domácnosť?

Otázkou je, čo si pod týmto pojmom predstavujete vy? Domácnosť riadenú počítačom, ktorá má vlastný rozum, alebo domácnosť prepchanú technikou, kde dokáže všetko so všetkým nejako komunikovať, takže sa dá napríklad ovládať klimatizácia, alebo svetlá cez mobilný telefón? Pojem inteligentnej domácnosti dnes akosi používa každý a často nesprávne.

V našom prípade stále nejde o „inteligentnú domácnosť“, hoci sú týmto pojmom často označované aj byty a domy, kde existuje centrálny systém riadenia. To je rozhodne nesprávne. Niežeby si inteligentne navrhnutá inštalácia nezaslúžila náš obdiv, ale samotný dom nemá vlastnú inteligenciu a preto nie je pomenovanie Inteligentná domácnosť úplne správne.

Doposiaľ som mal možnosť navštíviť niekoľko inteligentných domov, ale nik mi zatiaľ nepredstavil úplne inteligentné riešenie, len inteligentne navrhnuté inštalácie, kde bolo zaujímavým spôsobom prepojených niekoľko prvkov a na istý povel reagovali automaticky na základe zvoleného programu. Pripadá mi to skoro ako automatická pračka. Aj tu keď spustím nejaký predvolený program, tak vykoná istý úkon, resp. sériu určitých procesov – ohrev vody na konkrétnu teplotu, predpieranie, pranie, žmýkanie…, ale o skutočnej inteligencii tu nemôže byť reč. Práčka vykonáva svoj program aj keď ju spustím a dnu nedám žiadne špinavé prádlo, alebo keď tam nahádžem úplne čisté.

Pokiaľ sa dostaneme ku skutočnej inteligencii, tak to ešte pár rokov potrvá.Na druhú stranu, už sa objavili prvé informácie o chystanom projekte Apple, kde by v nových iPhone mali byť integrované protokoly na ovládanie „inteligentnej“ domácnosti. Apple zatiaľ nepredstavil konkrétne riešenie (možno tak urobia na pripravovanej konferencii WWDC), no dá sa predpokladať, že by sme sa mohli dočkať prepojenia s hlasovým asistentom Siri a to už by bol dobrý základ pre skutočnú imelú inteligenciu.

Siri totiž je prvá umelá inteligencia, ktorá dokáže odpovedať aj na nepriamo položené otázky a preto by takéto spojenie s rôznymi RF aktormi mohlo priniesť zásadnú zmenu v prístupe k inteligentným domom. Nevylučuje sa tu potom totiž zadávanie logických príkazov pre vykonanie istých sérií nastavení. A možno sa v budúcnosti dočkáme aj takéhoto dialógu (pozn. autora – rozhovor inšpirovaný rozhlasovým seriálom od Jána Snopka – Lord Norton a sluha James v podaní nezabudnuteľných M. Zednikoviča a S. Dančiaka):


„Dobré ráno Siri, je vonku zima?“

„Padá tam sneh.“

„Ale ja sa nepýtam, či tam padá sneh, ale či je tam zima!“

„Teplota je na túto dobu primeraná -2°C. Sneží a preto som aktivovala robota, ktorý odhrnie sneh z prístupovej cesty, aby ste mohol o hodinu, keď pôjdete na plánované stretnutie s vašim šéfom, pohodlne vyjsť z garáže. Keďže máte v dnešných úlohách o 25 minút naplánovaný krátky videohovor s pánom Masahitom z vašej pracovne, aktivovala som upratovacích robotov, vymenila som pozadie na televízore na stene vo vašej pracovni za obraz horu Fuji, rodiska p. Masahita, nastavila som vám tam vykurovanie a zapla som kávovar a mikrovlnku. Vaša ranná káva bude spolu s horúcim croissantom pripravená o 10 sekúnd, takže sa stihnete pred videokonferenciou v pokoji naraňajkovať. Keďže je vonku už dostatok svetla, vytiahla som žalúzie v celej domácnosti a vypla som umelé osvetlenie na chodbe. Mám vám teraz prečítať aktuálne správy? Alebo si dnes želáte pustiť váš obľúbený playlist do domáceho audio systému? Káva je uvarená. Dobrú chuť ku croissantu…“


Na toto si teda ešte pár rokov počkáme, ale bez podobných zariadení, ako je eLAN-RF-003 je táto myšlienka nerealizovateľná. Budovať základnú infraštruktúru a prvotné komunikačné rozhranie môžete už dnes a vďaka otvorenej architektúre a modulárnosti systému kľudne aj postupne pridávať a rozširovať ho o nové prvky.

Vývoj aplikácií a jednotlivých zariadení budeme postupne sledovať a preto je viac ako pravdepodobné, že sa k tejto téme čoskoro vrátime.