gtag('config', 'UA-130501671-1');

Za prvých šesť mesiacov celosvetový dopyt po smartfónoch medziročne vzrástol o 66 %, kým trh s klasickými telefónmi sa zmenšil o 25 %. Oba trendy súčasne viedli k 10-% nárastu celkového objemu predaja. Smartfóny dnes tvoria 59 % všetkých predaných mobilných telefónov, zatiaľ čo ešte v roku 2012 boli so 41% podielom na trhu v porovnaní s klasickými modelmi v menšine.

K rastu trhu priespieva nielen zväčšujúca sa dostupnosť smartfónov ale tiež nové nadštandardné funkcie telefónov v strednej a vyššej cenovej kategórií. Vyplýva to z výsledkov medzinárodného prieskumu spoločnosti GfK.  Priekopníkom tohto trendu sa stal čínsky trh, ktorý zaznamenal celkový nárast o rekordných 37 %. Smartfóny v Číne tvoria 85 % zo všetkých predaných mobilných telefónov, čo je najviac na svete. Na druhom mieste sa nachádza západná Európa so 71 %. V Afrike, Indii a Južnej Amerike zatiaľ stále prevažuje predaj klasických mobilných telefónov.
Na kľúčových západoeurópskych trhoch sa v súčasnosti nerysuje výraznejšie zlacnenie smartfónov. Priemerná predajná cena tejto kategórie telefónov sa pohybuje okolo 350 eur. Lacnejšie smartfóny konkurujú segmentu klasických mobilných telefónov a špičkovo vybavené všestranné telefóny, ktorých cena prekračuje 500 eur, zase obhajujú svoju pozíciu na trhu s 30-% podielom.

phablet

Rýchlejší, väčší, užší

Súčasným trendom sú inteligentné telefóny so stále väčším displejom, užším  puzdrom a vyšším výkonom procesora. V západnej Európe došlo k podstatnému nárastu počtu predaných zariadení s displejmi väčšími ako 4,5 palca. V lete 2013 mal už takúto veľkosť displeja každý štvrtý smartfón oproti každému desiatemu v lete roku 2012. Dva z troch smartfónov sa teraz vyznačuje štíhlymi proporciami.

V oblasti výkonu urobili smartfóny v roku 2013 značný pokrok. Takmer každý štvrtý smartfón predaný v západnej Európe v druhej polovici roku 2013 bol vybavený technológiou LTE pre vysokorýchlostný internet v mobile. Ešte v minulom roku bol pritom podiel týchto výrobkov takmer na nule

V druhej polovici roka a v budúcom roku sa očakáva nárast popularity takzvaných phabletov, teda väčších smartfónov s uhlopriečkou až sedem palcov. Celkovo sa pre rok 2013 predpokladá nárast predaja v západnej Európe o 16 % na 115 miliónov zariadení. V celom svete sa očakáva predaj približne 950 miliónov zariadení.

Súvisiace príspevky