gtag('config', 'UA-130501671-1');

Prichádza leto a témou sa opäť stávajú kliešte. Problémy spôsobujú najmä v mesiacoch apríl a máj, v lete sa ich výskyt znižuje. Kliešte sa na Slovensku začínajú objavovať aj tam, kde sa doposiaľ nevyskytovali.

 

kliest

Prirodzeným prostredím pre kliešťa obyčajného sú lesné a lúčne porasty ale bohužiaľ už aj mestské parky. Výskyt a aktivita kliešťov je závislá od relatívnej vlhkosti prostredia a teploty. Obľubuje vlhkejšie prostredie, preto sa vyskytuje aj v okolí vodných tokov. Aktivita kliešťov má sezónny charakter. Začína v momente, keď teplota okolitého prostredia dosiahne 7 oC. Preto jeho aktivitu môžeme pozorovať od marca až do skorého novembra. V dôsledku globálneho oteplovania sa výskyt kliešťov posúva do vyšších nadmorských výšok , takže nie je vôbec ojedinelé nájsť ho v nadmorskej výške 1000 – 1300 m n.m., čo v minulosti takmer nebolo možné. K nárastu počtu kliešťov prispievajú aj mierne zimy a vlhkejší rok s väčším množstvom zrážok.

Minulý rok stúpol na Slovensku počet pacientov nakazených encefalitídou o 60 percent. Nákaza si nevyberá a ohrozuje najmä deti. Kritickými oblasťami sú najmä Trenčiansky a Žilinský kraj. Počet nakazených pacientov medziročne stúpa nielen na celom území Slovenska, ale aj v susedných krajinách.

Kým lymská borelióza je v poslednom období na ústupe, počet prípadov nebezpečnej kliešťovej encefalitídy sa zvyšuje. Nebezpečné akútne vírusové ochorenie centrálneho nervového systému spôsobuje zápal mozgu alebo obalov mozgu. Choroba môže v najhoršom prípade viesť k ochrnutiu, výnimočne k úmrtiu.

 

klieste

Ideálnou ochranou pred ochorením je kliešťa jednoducho „nechytiť“. Účinné je vhodné oblečenie: dôležité sú dlhé rukávy, nohavice a tmavá farba textílie, ktorá kliešťa láka menej ako svetlé odtiene. Odporúča sa tiež postriekať šaty repelentom v spreji a po návrate domov oblečenie kompletne oprať. Dôležitou súčasťou prevencie je kontrola po návrate z prírody. Deti i dospelí by si mali dôkladne prezrieť kožu, každého kliešťa čo najskôr odstrániť a vydezinfikovať ranu.

Prevenciou pred ochorením spôsobeným kliešťami je očkovanie. Základné očkovanie sa skladá z troch dávok: druhá sa očkuje 1 až 3 mesiace po prvej dávke a tretia 5 až 12 mesiacov po tej druhej. „Ak sa však začína očkovať v teplých mesiacoch, keď sú už kliešte aktívne, môžeme použiť zrýchlenú schému – druhá dávka sa očkuje už 14 dní po prvej. Ochrana nastupuje dva týždne po podaní druhej dávky. Aby očkovanie chránilo dlhodobo, je potrebné sa po čase dať preočkovať. Niektoré komerčné poisťovne ponúkajú v rámci prevencie pripoistenie kritických chorôb detí.