gtag('config', 'UA-130501671-1');

Egyptský panovník Tutanchamon zomrel po desiatich rokov vládnutia, ako devätnásťročný. Jeho hrobku s pokladmi imituje výstava v bratislavskej Inchebe. Viac než 1000 replík ručne vyrábali egyptskí remeselníci po niekoľko rokov. Výsledkom sú jedinečné objekty a rekonštrukcia hrobky v podobe, v akej ju v roku 1922 objavil archeológ Howard Carter.

V prvej časti výstavy sa návštevníci  zoznámia s tematikou Starovekého Egypta, s krajinou, ktorej dominuje rieka Níl a s príbehom objavenia stratenej  hrobky. Na časovej osi sa pred nimi otvorí  multimediálne dobrodružstvo Egypta od začiatku až do 18. dynastie.  V ďalšej časti môži zhliadnuť krátký film o pátraní Howarda Cartera a jeho sponzora lorda Carnarvona, ktorý končí úspešným objavom Tutanchamonovej hrobky.

Po tomto úvode nasleduje vstup do samotnej rekonštrukcie pohrebných komnát.

Rozmiestnenie  pohrebného vybavenia tu zodpovedá reálnemu stavu, v akom hrobku objavil archeologický tím Howarda Cartera. V ďalších miestnostiach sú predmety doplnené o informácie o ich histórii, účeloch použitia a náboženských súvislostiach. Na začiatku to sú schránky z hlavnej pohrebnej komory, sarkofág a všetky tri truhly. Hlavnou témou tejto časti výstavy je  kult smrti a  predstavy posmrtného života podľa  starovekých Egypťanov. Návštevník tu nájde popísaný význam pohrebných predmetov  a proces mumifikácie. Zlatým klincom  je  samotná Tutanchamonova zlatá maska, vystavená spolu s ďalšími ukážkami šperkov.

Spolu s faraónom boli do hrobky uložené rôzne sošky bohov, aby pomohli jeho znovuzrodeniu na  druhom svete. Ich verné kópie sú vystavené v ďalšej časti výstavy. Nájdete tu kópie 25  sošiek, pomocníkov, ktorí  mali  Tutanchamonovi počas  posmrtného života slúžiť. V jeho hrobke sa taktiež našli  dve malé truhličky s múmiami detí, ktoré sa narodili mŕtve. Ďalej  nájdete vystavené predmety, ktoré  symbolizovali  faraónovu moc  pri oficiálnych príležitostiach, ako napríklad trón, kráľovská palica alebo vejáre. Spolu s tým je tu množstvo nábytku na každodenné užívanie, rovnako zbrane, vozy a  lovecké potreby. Ďalšie stránky každodenného života ilustrujú úžitkové predmety ako schránky s hračkami, hry, písacie potreby a hudobné nástroje.

Producenti výstavy úzko spolupracovali s mnohými odborníkmi a inštitúciami vrátane Griffithovho ústavu v Oxforde, v ktorom sa nachádza archív výskumu Howarda Cartera, ako aj s potomkami lorda Carnarvona, ktorý financoval Carterove výskumy v Egypte. Na slovenskej verzii výstavy spolupracoval  Ústav orientalistiky SAV.

Trvanie výstavy bolo pre veľký záujem predĺžené do 4. januára 2015.

 

 

 

Highlightss of the burial chamber - Canopic shrine Ante chamber

Miniature Coffin Ensemble