gtag('config', 'UA-130501671-1');

Múdra zásuvka mydlink Home Smart Plug je viacúčelové zariadenie, ktoré vám dovolí kontrolovať  vašu domácnosť a zapínať alebo vypínať pripojené elektrické  spotrebiče prakticky odkiaľkoľvek. Bezdrôtová zásuvka D-link DSP-W215 je ovládaná diaľkovo cez bezdrôtovú sieť Wi-Fi a internet.

mydlink_zehlicka

Dokáže časové aj manuálne ovládanie spotrebičov, meranie spotrebovanej elektrickej energie a dostupné sú k nej bezplatné aplikácie pre mobilné zariadenia, takže zásuvku môžete bez problémov ovládať aj so svojím smartphonom/ tabletom samostatne bez potreby nejakého ďalšieho zariadenia (vyžaduje sa iba internetové pripojenie). S aplikáciou mydlink Home tak môžete na diaľku ovládať spotrebiče v domácnosti, sledovať aktuálnu spotrebu energie, naplánovať si vypnutie aj zapnutie jednotlivých spotrebičov a nastaviť si zasielanie dôležitých upozornení na svoj telefónn napr. v prípade prehriatia, čím môžete zabrániť katastrofe.

NN490k_1

Integrovaný teplotný senzor dokáže zabezpečiť zásuvku proti prehriatiu. Bez komplikovaného nastavovania vám pomôže vybudovať automatickú domácnosť a práve smart plug je vždy jej základom. Do tejto produktovej rady patria aj ďalšie zariadenia, ako napríklad pohybový senzor, ktorý dokážete naprogramovať tak, aby spínal pri pohybe napr. aj túto zásuvku.

Set mydlink home obsahuje niekoľko senzorov ako napr. senzor dymu, vytopenia (ten sa inštaluje napr. na pračku, alebo boiler, kde aj pri malej „potope“ varuje majiteľa priamo na mobil), alebo senzory na okná a dvere, ktoré vás budú varovať v prípade narušenia vašej domácnosti zlodejmi. Do tohto radu patria napr. aj malé bezpečnostné kamery, alebo aj tzv. kamerové pestúnky, ktoré strážia vaše deti.

Dizajn

Hoci toho vie pomerne dosť, celkové rozmery nie sú nijako prehnané. Je to podobne ako u iných výrobcov akýsi “adaptér do zásuvky”, ktorý umožňuje jej spínanie.

Na prednej strane sa nachádza zástrčka a potom spínacie tlačidlo, ktoré môžete použiť na manuálne ovládanie – namiesto aplikácie. Pravá strana obsahuje tlačidlo označené ako WPS, ktoré slúži na jednoduché pripájanie do počítačovej bezdrôtovej siete a miniatúrny reset, ktorým vynulujete zariadenie do továrenského nastavenia. Zariadenia musíte dať do zásuvky, kde oceníte, že si môžete vybrať smer či ho chcete hore, alebo dolu. Diera na ochranný kolík je totiž z oboch strán.

Skutočne jednoduchá inštalácia

NN490k_3Všetko sa dá veľmi jednoducho inštalovať bez zbytočných ďalších mesačných poplatkov a pravidelných platieb. Inštaláciu zvládnete aj sami. Spojte svoju existujúcu Wi-Fi sieť pomocou tlačidla WPS na Smart Plug s routerom a je to. Tento krok zvládnete za menej ako minútu a samozrejme následne sa ešte treba prihlásiť do aplikácie v mobilnom telefóne, ktorá si pomocou kartičky s QR kódom načíta a vyhľadá zásuvku. Na pár kliknutí získate nástroj pre úspornú domácnosť, ktorú budete mať vždy pod kontrolou.

Usporte za energiu

Cena týchto zariadení sa pohybuje niekde okolo 50 €, čo nie je tak veľa, najmä keď si uvedomíte, koľko môžete ušetriť na energii. Zabudli ste vypnúť niektorí z domácich spotrebičov a ste už na ceste do zamestnania? Žehlička alebo kulma môžu byť nebezpečné, iné spotrebiče budú zbytočne plytvať drahou energiou. Žiadny stres! Pomocou aplikácie môžete všetko ovládať aj na diaľku a časový rozvrh si dopredu nastaviť napr. spustenie čerpadla, ktoré vám poleje záhradu, alebo napr. môžete ovládať a nastavovať automaticky vonkajšie osvetlenie. Zásuvka tak nahrádza niekoľko zariadení naraz a tých možností praktického využitia je nespočetne. Pri budovaní smarthome majú zmysel práve takéto zariadenie, ktoré si zvládnete inštalovať aj sami, pretože ich viete presúvať a experimentovať s nimi tak, aby pracovali presne pre vás. Práve v tom je krása takéhoto riešenia.

NN490k_2Mobilná aplikácia samozrejme zvládne obslúžiť niekoľko zásuviek, senzorov, alebo kamier z radu D-Link mydlink Home, takže si môžete postupne dokupovať ďalšie a ďalšie, aby ste postupne dodali inteligenciu do vašej domácnosti. My sme do redakcie dostali na test dve. Postupným premiestňovaním po dome sme sami prišli na to, že by sme ich vedeli uživiť aj 10. Super je však, že sa dá začať postupne. Prvou si otestujete kde sa vám najviac hodia a postupne si ich dokupujete podľa potreby. To isté platí pre poplachové senzory, kamery a ďalšie zariadenia.

Môžete si nájsť firmu, ktorá vám vytvorí riešenie na mieru, ale bude vás to stáť peniaze a časom možno zistíte, že nie je všetko ideálne. Alebo sa môžete pustiť do vlastných experimentov a postupne si vyladiť ovládanie domácnosť tak,  aby vyhovovalo vám a vašim potrebám. Napríklad aj s pomocou zariadení D-Link.

 

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti D-Link.