gtag('config', 'UA-130501671-1');

Jack Andrak vďaka svojej vytrvalosti vyrobil niečo, čo bez pochýb zmení našu budúcnosť. Ako 15 ročný objavil nový 100% test na rakovinu.

Jack bol svedkom toho, ako rodinný priateľ, ktorý mu bol ako strýko, skonal na rakovinu pankreasu. Namiesto toho, aby smrť akceptoval ako súčasť života, rozhodol sa s tým niečo urobiť. Uvedomil si, že veľkým problémom pri rakovine pankreasu je, že 85% prípadov sa diagnostikujú príliš neskoro, čo dáva ľuďom menej ako 2% šancu na prežitie. Priemerný čas dožitia od zistenia rakoviny pankreasu je 3 mesiace.

Otázkou zostáva, prečo tak vyspelá spoločnosť ako je tá naša, nedokáže túto chorobu odhaliť skôr? Ako je možné, že súčasná „moderná medicína“ používa 60 rokov staré a veľmi nepresné techniky, ktoré prehliadnu až 30% prípadov rakoviny pankreasu? Navyše, sú tieto diagnostické metódy extrémne drahé – jeden test stojí až 800 dolárov.

Hlavný problém skorej diagnostiky rakoviny pankreasu

Rakovina pankreasu je takzvané nesymptomatické ochorenie, čiže nijako sa neprejavuje. Zdravotné poisťovne navyše nechcú tieto testy preplácať len tak „naslepo“ bez zjavných príznakov choroby. Pre väčšinu pacientov, ktorí si ich nezaplatia sami, tak zostávajú nedostupné.

Súčasný markerový test je zameraný na detekciu malého množstva jednej špecifickej bielkoviny a to je veľmi problematické. Je to akoby ste hľadali ihlu v kope sena. A nielen to, v tej kope sena hľadáte jednu špecifickú ihlu medzi ostatnými ihlami. Často je to priam nemožná úloha. Vtedy začal Jack vyhľadávať informácie na Google, čo bolo v podstatne jediná vec, ktorú má 15 ročné dieťa k dispozícii. Počas hľadania medzi 8000 bielkovinami našiel jednu nazývanú mesotelín. Keď máte rakovinu pankreasu, pľúc alebo vaječníkov, potom sa táto bielkovina nachádza v krvi v extrémne veľkom množstve. Čo je však dôležité, táto bielkovina sa v krvi vyskytuje vo významnej koncentrácii už aj v samotných počiatkoch uvedených typov rakovín, teda v čase, keď ešte máte takmer 100% šancu na prežitie. Preto, ak ste schopní detekovať túto bielkovinu (na rozdiel inej, na ktorú sú zamerané súčasné testy), potom sa rakoviny už nemusíte viac obávať. Otázka teda je, ako túto bielkovinu mesotelín odhaliť?

Nápad s uhlíkovými nanotrubičkami

Vtedy prišiel na jeden nápad s uhlíkovými nanotrubičkami, ktoré sú hrubé len 1/150 ľudského vlasu a ako materiál majú úžasné vlastnosti. K tomu chcel ďalej využiť vlastnosti protilátok viažucich sa len na jednu špecifickú bielkovinu. Tie plánoval ukryť do uvedených nanotrubičiek. Svoju myšlienku potom rozposlal vyše 200 univerzitným profesorom, ktorí sa venovali výskumu rakoviny pankreasu. Požiadal ich, či by mu s tým nepomohli a tiež, či by mu neposkytli svoje laboratória. Vrátilo sa mu 199 odmietnutí a jedna rekcia v štýle, že „možno“. V priebehu 3 mesiacoch sa potom s týmto jedným profesorom dohodol na schôdzke, kde si so sebou priniesol 500 vedeckých článkov, ktoré dovtedy na danú tému naštudoval. Počas interview si uvedený profesor zavolal na pomoc ďalších akademikov. Všetci sa mu snažili vyvrátiť jeho navrhovanú procedúru. Napokon sa však Jackovi predsa len podarilo získať prístup do laboratória.

Predpokladal, že práca mu zaberie 3 mesiace, no bolo z toho 7 mesiacov. Na konci tohto náročného obdobia však skončil v ruke s jedným malým papierikom, ktorý bol schopný so 100% úspešnosťou detekovať rakovinu pankreasu a to už aj v úplne počiatočnom štádiu.

Navyše sa jeho test na rakovinu pankreasu vyznačuje nasledovnými parametrami oproti súčasným testom:

je 168 krát rýchlejší
je 26000 krát lacnejší
je 400 krát citlivejší
Ak si chcete pozrieť vystúpenie Jacka na TEDx show (v angličtine) o jeho ceste za týmto prevratným objavom, tu je celé video: