gtag('config', 'UA-130501671-1');

Mnohí fanúšikovia športu obdivujú svojich favoritov nielen pre samotné športové úspechy ale aj pre ohromný fyzický výkon, ktorí musia podať.  S fyzickou zdatnosťou športovcov často býva spojené aj tipovanie výsledkov zápasu, pretože niekedy sú tí pomalší jednoducho slabší. Spolu sa pozrieme teraz na spojitosť medzi behom a futbalom.

Futbal ide ruka v ruke s behom

Futbal ako šport bol odjakživa spojený s umiestením lopty na súperove územie. My ho poznáme v tej forme, že sa dva tímy po jedenástich hráčoch snažia streliť, čo najviac gólov do súperovej brány a dostať, čo najmenej gólov. Táto snaha je prirodzene spojená s presunom hráčov po ihrisku vo zvýšenom tempe, teda behom.

Počas štandardného trvania zápasu, teda počas 90 minút, sa pohybuje priemerná vzdialenosť nabehaná futbalistami okolo 9 kilometrov. Pritom však niektorí môžu nabehať aj 15 kilometrov, takže sa hráči určite počas zápasu nenudia a ich telo dostane zabrať. Ako sa však môže taký futbalista pripraviť aj z dlhodobého hľadiska na zápas, aby ho telo podržalo a tak, aby podal, čo najlepší výkon.

Myslieť dlhodobo

Pred náročným zápasom sa postupne aj s odstupom času snažiť byť v kondícii. Každý deň zabehnúť pár kilometrov, aby svaly na nohách boli stále pripravené a naštartované. Tento prístup má aj druhú výhodu. Predchádza sa tým zraneniam a úrazom. Ak sú nohy stále primerane zaťažované, tak je oveľa nižšia pravdepodobnosť vzniku zranenia pri vyššej záťaži počas zápasu ako vtedy, keď je telo pod tlakom len sem tam.

Zosilnieť na nohách

Správny tréning behu by mal v sebe zahŕňať aj cviky, ktoré sú zamerané na spevnenie svalstva nôh. Na začiatku by malo byť naťahovanie svalov a cvičenia, pri ktorých sa dvíha závažie tak, aby boli posilňované svaly na stehnách a lýtkach. Postupne sa pridávajú cviky pre vedľajšie svaly a boky, aby bolo telo schopné ľahšie znášať zvýšenú fyzickú záťaž.

beh

Nič netreba uponáhľať

Dôležité pri behaní je začať, alebo aj zostať behať v kľude. V praxi to znamená nájsť si také tempo, pri ktorom sa udržiava nižší srdečný tep a dosahuje sa efektívne spaľovanie tukov. Je dôležité, aby si telo postupne zvyklo na vyššiu záťaž a tak, aby postupne sa vedelo prispôsobiť postupnému behu na dlhšiu vzdialenosť, alebo rýchlejšie na kratšiu vzdialenosť.

Postupne pridávať vzdialenosť

Ako sa postupuje v tréningu, tak sa odporúča po určitom čase, keď už telo dobre zvláda danú vzdialenosť, pridávať po určitých dávkach. Povedzme, ak sa behá niekoľkokrát v týždni, tak navýšiť celkovú vzdialenosť o 10%, pričom sa tento prírastok rozdelí do jednotlivých dní. Toto pomáha adaptovať sa a postupne prekonať väčšie vzdialenosti efektívnejšie.

Pridať na rýchlosti behu

Ako posledný krok, ktorý bohužiaľ často býva medzi prvými, je pridanie na tempe, rýchlosti behu. Ak už športovec zistí, že mu nerobí problém ubehnúť za týždeň niekoľko desiatok kilometrov rozložených do piatich až siedmych dní, tak sa môže rozhodnúť jeden z týchto dní pridať na tempe. Ideálne je začať so zvýšeným tempom na úseku pár kilometrov, pričom je dôležité  sa posledný kilometer až dva vrátiť na pokojnejšie tempo.