gtag('config', 'UA-130501671-1');

Lietajúca motorka sa stáva skutočnosťou. Spoločnosť Jetpack Aviation spustila predobjednávky na lietajúcu motorku The Speeder, ktorá vyzerá akoby ju navrhli filmári z Hollywoodu.

Pohonnou látkou je kerozín, JetA alebo aj diesel. S motorkou je možné vyletieť až do výšky 4,57 kilometra, ovšem v takejto výške už vodič či skôr pilot musí použiť kyslíkovú masku. Let kontroluje prostredníctvom 12-palcového dotykového displeja, ktorý zobrazuje informácie o výške, rýchlosti, stave paliva, výkone motorov a uľahčuje aj navigáciu v noci či potme.

Maximálna doba letu je okolo 10-22 minút, zálaží na váhe pilota a letovej výške. Samotný The Speeder bez paliva váži zhruba 100 kilogramov a vo vzduchu unesie maximálne 113 kilogramov.

ZDROJ | Jetpack Aviation

Záujemci o The Speeder musia najskôr zložiť zálohu vo výške 10-tisíc dolárov a neskôr zaplatiť zvyšnú celkovú sumu vo výške 380-tisíc dolárov. Výrobca nepredpokladá, že pôjde o masový predaj. Pre komerčný predaj bude vyrobených len 20 kusov, ďalšie kusy sa vyrobia len na základe armádnych a vládnych objednávok.

Na lietajúc motorku bude potrebné získať pilotný preukaz, podmienkou získania ktorého bude osvedčenie o zdravotnej spôsobilosti 3. triedy. V predaji bude aj ultraľahká verzia, ktorú bude môcť pilotovať každý, s rýchlosťou letu obmedzenou na 96 km/h. Všetky predobjednávky by mali byť dodané v roku 2021.