gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 12. apríla (WebNoviny.sk) – Vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite na Úrade inšpekčnej služby začal trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi v súvislosti s lustráciou zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

Trestné oznámenie podal Rajtár

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca opozičnej strany Sloboda a Solidarita Róbert Buček, o tejto skutočnosti listom infromovali poslanca Jozef Rajtár, ktorý vo veci začiatkom marca podal trestné oznámenie.

Dôvodom podania trestného oznámenia podľa neho bolo, že bývalý policajný prezident Tibor Gašpar alebo šéf finančnej spravodajskej jednotky Pavol Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov.

Lustrovanie vraj súviselo s Rybaničom

Tibor Gašpar tvrdil, že lustrácia Jána Kuciaka súvisela s prípadom Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča.

„Ten však bol uzavretý v máji 2017 podaním obžaloby na súd, pričom prvé pojednávanie bolo 3. augusta. Predmetná lustrácia zavraždeného novinára Jána Kuciaka sa mala odohrať až na jeseň 2017. Navyše bolo preukázané, že medzi 28 lustrovanými novinármi v prípade vyšetrovania Rybaniča nefiguroval Ján Kuciak,“ uviedol Rajtár. Dodal, že verí, že začaté trestné stíhanie bude objektívne a spravodlivo uzavreté, pričom padne aj obvinenie.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar vypovedal k lustrácii zavraždeného Jána Kuciaka na Národnej kriminálnej agentúre začiatkom marca. Podľa medializovaných informácií poprel vyjadrenie bývalého šéfa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, že lustráciu Kuciaka nariadil. O lustráciách v policajných databázach sa hovorilo aj v prípade plánovaných vrážd dvoch prokurátorov a advokáta Daniela Lipšica.

Viac k témam: Generálna prokuratúra SR, lustrovanie novinárov, SaS Sloboda a Solidarita, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – V kauze lustrácie zavraždeného novinára Kuciaka začali trestné stíhanie © SITA Všetky práva vyhradené.