gtag('config', 'UA-130501671-1');

CHARTÚM 12. apríla (WebNoviny.sk) – Sudánska armáda nevydá zvrhnutého prezidenta Umara al-Bašíra a bude ho súdiť doma pred národom, uviedol v piatok na tlačovej konferencii v sudánskom hlavnom meste Chartúm generálplukovník Umar Zein Abedín, ktorého armáda poverila viesť politický dialóg.

Obhajoval tiež krok sudánskej armády odstaviť al-Bašíra od moci. Nešlo podľa neho o prevrat, ale o reakciu na požiadavku ľudí.

Vlády sa ujala armáda

Zvrhnutý prezident al-Bašír čelí na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) v holandskom Haagu obvineniam z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy za jeho smrteľné ťaženie proti povstalcom v západosudánskej provincii Darfúr.

Milície podporované al-Bašírom zabili približne 300-tisíc ľudí a svoje domovy muselo opustiť 2,7 milióna obyvateľov.

Sudánska armáda vo štvrtok zvrhla a zatkla prezidenta Umara al-Bašíra, ktorý bol pri moci tri desaťročia.

Armáda sa podľa štvrtkových vyjadrení sudánskeho ministra obrany Aváda Ibn Úfa ujíma vedenia krajiny na najbližšie dva roky. Následne sa budú podľa jeho slov konať „slobodné a spravodlivé voľby„.

Zaviedla aj zákaz vychádzania

Minister tiež povedal, že najbližšie tri mesiace bude v krajine platiť výnimočný stav. Armáda okrem toho pozastavila platnosť ústavy a uzavrela štátne hranice, ako aj vzdušný priestor, rozpustila vládu a zaviedla zákaz nočného vychádzania. Najbližšie dva roky bude vládnuť v krajine prechodná vojenská rada.

Vojenský prevrat nasleduje po niekoľkomesačných masových protestoch proti al-Bašírovej vláde. Protesty pôvodne vyvolala ekonomická kríza, no ľudia neskôr začali volať po zosadení prezidenta, ktorý sa chopil moci v roku 1989 po vojenskom prevrate. Al-Bašír odmietal odstúpiť z funkcie s tým, že úradu ho môžu zbaviť len voľby.

Viac k témam: armáda, ICC Medzinárodný trestný súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Zvrhnutý sudánsky prezident al-Bašír bude súdený pred národom a nie v Haagu, vyhlásila armáda © SITA Všetky práva vyhradené.