gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 15. apríla (WebNoviny.sk) – Slovensko obhajuje systém založený na spolupráci a dodržiavaní medzinárodného práva, nie systém založený na sile mocných.

Slovensko nie je svetovou mocnosťou, ale je silné vďaka multilateralizmu, teda spolupráci a spojenectvám. Dnes, v čase globálnych výziev, nie je čas na experimentovanie s neudržateľnými alternatívami, to by bolo zahrávanie sa s budúcnosťou krajiny.

Slovensko si takisto pamätá dôsledky multipolarizmu, ktorý speje k vytváraniu sfér vplyvu. Vyplýva to zo slov ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na pondelňajšej konferencii venovanej hodnoteniu zahraničnej politiky za uplynulý rok. „Viedeň a Bratislava sú dve najbližšie hlavné mestá v EÚ. Ale pamätáme si, ako boli pred rokom 1989 vzdialené,“ povedal Lajčák.

Brexit prerástol do dokonalého zmätku

Minister vo svojom otváracom prejave obhajoval multilateralizmus – teda spoluprácu Slovenska s partnermi a medzinárodnými organizáciami. Najbližšími spojencami pritom sú Európska únia a NATO, ktoré zaručujú stabilitu a bezpečnosť. Podľa svojich slov by bol rád, ak by mohol vymenovať, čo všetko sa za uplynulých 12 mesiacov zmenilo, niektoré negatívne trendy však ešte posilnili.

„Múry stále rastú. Ak sme minulý rok konštatovali devalváciu serióznych faktov, dezinformácie dnes predstavujú ešte väčšiu výzvu. Minulý rok sme hovorili o extrémistických prúdoch naprieč celou EÚ. Dnes ich hlas rezonuje ešte viac. Vlani sme hovorili o brexite a sérii vnútorných kríz v EÚ. Dnes brexit prerástol do dokonalého zmätku a diskusie o budúcnosti Únie nepriniesli jasnú odpoveď na to, ako ďalej,“ povedal minister.

Svet prechádza zmenou usporiadania

Lajčák priznal, že svet prechádza zmenou usporiadania – povojnového usporiadania. Ekonomicky aj vojensky rastú mocnosti, ktoré sa na tvorbe systému nepodieľali a dnes dávajú najavo, že sa necítia byť viazané našimi pravidlami. To podľa neho smeruje k novej multipolarite, ktorá zase smeruje k vytváraniu sfér vplyvu.

„Ak bude definovaná vojenskou alebo ekonomickou mocou, nemôže byť demokratická, ani spravodlivá,“ povedal Lajčák na margo transformácie s tým, že práve pre toto potrebujeme efektívnu a otvorenú spoluprácu. Jeho predstava je, že každý štát má svoje miesto, a na to potrebujeme obhajovať multilateralizmus – systém založený na pravidlách.

Viac k témam: minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko nie je podľa ministra Lajčáka svetovou mocnosťou, ale je silné vďaka multilateralizmu © SITA Všetky práva vyhradené.