gtag('config', 'UA-130501671-1');

HELSINKI 16. apríla (WebNoviny.sk) – Fínsky premiér Juha Sipilä rezignuje na post predsedu Fínskej strany stredu (KESK), ktorá v nedeľných voľbách dosiahla jeden zo svojich najhorších výsledkov.

Odstúpi na straníckom kongrese

Politik v utorok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že mu „voľby nedali inú možnosť„, keďže strana získala len 13,8 percenta hlasov a prišla o 18 kresiel vo fínskom 200-člennom parlamente.

Sipilä plánuje odstúpiť na straníckom kongrese, ktorý sa bude konať 7. septembra. Na čele strany je od roku 2012. Premiérom je o tri roky kratšie.

Vyhrali sociálni demokrati

Fínska vláda v marci rezignovala po tom, čo sa jej nepodarilo presadiť plánovanú sociálnu a zdravotnícku reformu. Nedeľňajšie parlamentné voľby vyhrala opozičná Sociálnodemokratická strana Fínska (SDP) pod vedením Anttiho Rinnea, ktorá získala 17,7 percenta hlasov. Prvé miesto jej zaistilo 40 kresiel v parlamente.

Na druhom mieste skončila so ziskom 17,5 percenta euroskeptická a nacionalistická strana Fíni (PS), v minulosti známa pod menom Praví Fíni a v parlamente tak bude mať 39 kresiel.

Proeurópska Strana národnej koalície (KOK) ministra financií Petteriho Orpu, ktorá bola v doterajšej vláde menším koaličným partnerom, obsadila tretiu priečku a zabezpečila si 38 kresiel.

Viac k témam: Fínska strana stredu (KESK), parlamentné voľby vo Fínsku, rezignácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Fínsky premiér rezignuje na post predsedu strany, dôvodom sú výsledky parlamentných volieb © SITA Všetky práva vyhradené.