gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.9.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 17. septembra 16:04

Premiér Peter Pellegrini ostáva vo svojej funkcii, za jeho odvolanie v parlamente hlasovalo 62 poslancov, proti ich bolo 66 a traja sa zdržali. Na jeho odvolanie bolo potrebných minimálne 76 hlasov.

Reakcia premiéra Pellegriniho

Hlasovanie k môjmu odvolávaní dopadlo tak, ako sme očakávali, netvrdím však, že som naň šiel úplne pokojný. Médiám to pred stredajším výjazdovým rokovaním vlády v Giraltovciach povedal Pellegrini.

„Nikdy neviete, čo sa môže pri takomto hlasovaní stať, preto predtým treba mať pokoru a rešpekt. Hlasovanie však dopadlo tak, ako sme očakávali. Nielen, že opozícia nezískala dostatok hlasov na moje odvolanie, ale aj tie dôvody neboli také, na základe ktorých by mal byť odvolaný predseda vlády. Bolo to jedno z najslabších zdôvodnení odvolávania, aké som vo svojej politickej kariére videl,“ priblížil svoje stanovisko premiér.

Rozprava trvala vyše 10 hodín

Opozícia chcela Pellegriniho „hlavu“, pretože sa jej nepáčilo, ako sa postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom K.

Mimoriadnu schôdzu sa podarilo otvoriť až na piaty pokus, a to v piatok 13. septembra. Rozprava trvala vyše 10 hodín a vystúpilo 14 poslancov. Premiéra obhajovala len hŕstka koaličných poslancov. Za vládu vystúpil v pléne podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Parlamentu opísal, čo všetko dokázala vláda pod taktovkou Pellegriniho.

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič označil predsedu vlády za najzbytočnejšieho premiéra, ktorý za rok a pol nespravil nič. Premiér pri svojej obhajobe v pléne povedal, že nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády.

Prechádzajúce pokusy otvoriť mimoriadnu schôdzu boli neúspešné, pretože v prvom plánovanom termíne (6. septembra) a ani v druhom (9. septembra), bolo v pléne málo poslancov.

Viac k témam: premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér Pellegrini ostáva vo funkcii, za jeho odvolanie hlasovalo 62 poslancov © SITA Všetky práva vyhradené.