gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) – Vláda by mala v stredu rokovať o zdvojnásobení sumy vianočného príspevku pre penzistov s nižším dôchodkom. Podľa návrhu novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku by maximálna výška tejto vianočnej dávky mala dosiahnuť 200 eur.

Nový spôsob vydávania faktúr

Túto dávku by okrem toho malo získať o 52-tisíc dôchodcov viac ako v súčasnosti. Maximálna výška dôchodku alebo úhrnu dôchodkov s nárokom na vianočný príspevok by totiž mala stúpnuť zo súčasných 60 % na 65 % priemernej mzdy na Slovensku. Na výplatu vianočného príspevku by malo v tomto roku smerovať 153,1 mil. eur.

Kabinet by mal rokovať aj o legislatívnych návrhoch z rezortu financií. Ide o návrh zákona o zaručenej elektronickej fakturácii a centrálnom ekonomickom systéme, ktorým sa má zaviesť nový spôsob prijímania a vydávania faktúr najmä pre subjekty verejnej správy a vytvoriť nový informačný systém verejnej správy. Ďalším materiálom je návrh nariadenia vlády o podmienkach vypracovania štúdie uskutočniteľnosti investície a štúdie uskutočniteľnosti koncesie.

„Cieľom predkladaného materiálu je ustanoviť hodnotu investície a koncesie, pri ktorých sa vypracúvajú a zverejňujú štúdie uskutočniteľnosti a podmienky ich vypracovania povinným subjektom,“ uviedol rezort financií.

Novela o e-Governmente

Nariadenie podľa ministerstva nezavádza nové povinnosti pre subjekty verejnej správy, iba formalizuje ustálenú prax do všeobecne záväzného právneho predpisu. Z rezortu financií je aj návrh na vysporiadanie pohľadávky Slovenskej republiky voči Srbskej republike.

Vicepremiér pre informatizáciu Richard Raši by mal na rokovanie vlády predložiť návrh novely zákona o e-Governmente. Novelou zákona sa majú zmeniť napríklad ustanovenia o elektronických schránkach.

Má ísť o umožnenie začať konať o neúčinnosti doručenia aj bez návrhu adresáta, ak správca modulu elektronických schránok oznámi, že nastal objektívny technický problém s doručovaním.

Návrhom sa majú tiež rozšíriť možnosti používania eID a údajov z registrov pre subjekty súkromného práva. Umožňuje sa so súhlasom klientov získavať údaje z registra fyzických osôb a používať na overenie totožnosti klientov eID (alebo doklad o pobyte) za rovnakých podmienok ako v eGov službách.

Podpora nájomných bytov

Z úradu vicepremiéra pre informatizáciu pochádza aj návrh novely zákona o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže osôb využívaním informačných systémov verejnej správy. Novela zákona má za cieľ v súlade s princípom „jedenkrát a dosť“ oslobodiť fyzické a právnické osoby od povinnosti predkladať ďalšie potvrdenia a výpisy v listinnej podobe.

Má ísť o potvrdenie o daňových nedoplatkoch, potvrdenie o nedoplatkoch na sociálnom poistení, potvrdenie o nedoplatkoch na zdravotnom poistení, potvrdenie o návšteve školy a výpisy z registra mimovládnych neziskových organizácií.

Šéf rezortu dopravy a výstavby Árpád Érsek by mal na rokovanie vlády predložiť návrh na novelizáciu zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Novela zákona má upraviť podmienky pre podporu nájomných bytov obstarávaných právnickými osobami a podmienky pre podporu dlhodobého ubytovávania, ktorým sa okrem iného podporuje mobilita pracovnej sily. Navrhuje sa zavedenie nových účelov podpory, ktorými sú obstaranie ubytovacieho domu, či už jeho výstavbou alebo jeho kúpou.

Viac k témam: minister dopravy SR, minister financií SR, premiér Slovenskej republiky, vianočný príspevok, vicepremiér pre informatizáciu
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegriniho vláda bude rokovať o vyšších vianočných príspevkoch aj o podpore nájomných bytov © SITA Všetky práva vyhradené.