gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) – Na obnovu zhorenej katedrály Notre-Dame môžu prispieť aj Slováci. Informuje o tom francúzske veľvyslanectvo na SR na svojej internetovej stránke. Poslať peniaze sa dá prostredníctvom webového portálu Centra národných pamiatok francúzskeho ministerstva kultúry.

„Požiar parížskej katedrály Notre-Dame je obrovskou tragédiou, ktorá zasiahla srdcia Francúzov, ale aj celej Európy a celého sveta. Naše univerzálne dedičstvo bolo zasiahnuté. Vážime si a sme vďační za nespočetné prejavy podpory, predovšetkým zo strany slovenských občanov i úradov,“ napísala ambasáda.

Vysvetlivky po slovensky

Prispieť sa dá prostredníctvom francúzskej stránky na tomto odkaze. Veľvyslanectvo na svojej internetovej stránke ponúka aj vysvetlivky po slovensky. Katedrála Notre-Dame v Paríži, ktorú v pondelok ťažko poškodil požiar, bude zatvorená najbližších päť až šesť rokov. Ničivý požiar veľmi oslabil jeden sektor katedrály.

Francúzsky premiér Édouard Philippe medzičasom vyhlásil medzinárodnú architektonickú súťaž na opätovnú výstavbu špicatej veže katedrály. Celkové náklady na renovačné práce zatiaľ nie sú vyčíslené. Prezident Emmanuel Macron povedal, že chce, aby bola katedrála obnovená do piatich rokov.

Fasádu sa podarilo zachrániť

Macronov cieľ obnoviť katedrálu do piatich rokov nemusí byť podľa niektorých odborníkov reálny. Hlavný architekt katedrály v Kolíne nad Rýnom Peter Füssenich, ktorý dohliada na jej rekonštrukciu, si myslí, že obnovenie katedrály Notre-Dame môže trvať aj niekoľko desiatok rokov.

Požiar zachvátil katedrálu Notre-Dame v pondelok večer. Popolom ľahla ikonická veža v strede budovy, strecha katedrály i časť klenby.

Zachrániť sa podarilo fasádu, dve hlavné zvonové veže a kamennú konštrukciu stavby. Na rekonštrukciu už prisľúbili prispieť francúzski miliardári, ale aj rôzne štáty. Spomedzi Slovákov svoj záujem prispieť avizoval prezident Andrej Kiska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži

Zobraziť fotogalériu k článku:
Notre Dame – ako vyzerala katedrála pred mohutným požiarom

Viac k témam: Notre Dame, Paríž, požiar katedrály Notre Dame
Zdroj: Webnoviny.sk – Na obnovu zhorenej katedrály Notre-Dame môžu prispieť aj Slováci © SITA Všetky práva vyhradené.