gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) – Bratislavské novostavby v ponuke prekročili priemernú cenu 3000 eur za štvorcový meter s DPH, čo je nový rekord. Informovala o tom v tlačovej správe spoločnosť Bencont.

Analytici spoločnosti konštatovali, že bratislavský trh s novostavbami sa v prvom štvrťroku 2019 vyvíjal podobne ako minulý rok. Do ponuky vstúpilo len málo nových projektov a počet ponúkaných bytov sa opäť zmenšil. Lacnejšie byty sa vypredávali a niektoré projekty dvíhali ceny.

Developeri v Bratislave koncom marca ponúkali 2 257 nových bytov, čo je rekordne nízky počet. Zmenšovanie ponuky je podľa Bencontu dôsledkom malého počtu nových projektov na trhu, ktoré za posledné dva roky nedokázali pokryť dopyt.´

“Každý štvrťrok sa na trhu predá viac bytov, ako pribudne do ponuky. To má za následok obmedzený výber pre kupujúcich i obmedzenú konkurenciu medzi developermi,” píše sa v správe.

Lacné hypotekárne financovanie

Počas prvých troch mesiacov roku 2019 do ponuky pribudlo necelých 200 bytov, zatiaľ čo predaj presiahol 650 bytov. Koncom marca predávalo byty 99 projektov, z čoho 79 projektov už vypredalo viac než 50 % svojej pôvodnej ponuky a 54 projektov viac než 80 %.

Celková obsadenosť ponúkaných projektov dosiahla 77,18 %. “Dá sa teda tvrdiť, že byty s najlepšími dispozíciami sa veľmi rýchlo vychytajú a v ponuke potom ostávajú dispozične horšie byty, resp. byty vo vyššej cenovej kategórii (napr. strešné byty s terasami),” zhodnotila situáciu spoločnosť Bencont.

Analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik pripomenul„ že nezamestnanosť sa drží na rekordne nízkych úrovniach a pracovných príležitostí pribúda. To podľa neho tlačí mzdy smerom nahor a s nimi i kúpyschopnosť obyvateľstva. Prostredníctvom lacného hypotekárneho financovania, aj napriek rastúcim cenám, tak dopyt po bytoch stále pretrváva.

Slabá konkurencia medzi developermi

Proces realizácie developerských projektov podľa analytika trvá niekoľko rokov, pričom časovo najnáročnejšie je vybavovanie patričných povolení. Pokiaľ tieto procesy v budúcnosti nebudú flexibilnejšie, tak dopĺňanie ponuky novými projektami bude aj naďalej obmedzené.

„Práve nízka ponuka a slabá konkurencia medzi developermi spôsobujú v Bratislave prudký rast cien bytov. Vzhľadom na tieto skutočnosti v budúcnosti nevidíme dôvod na pokles cien nehnuteľností. Práve naopak, treba počítať s ďalším nárastom,“ uzatvára Rudolf Bruchánik.

Bencont Group sa od roku 2008 zaoberá analýzami realitného trhu, komodít a realitným developmentom. Spoločnosti skupiny realizujú, okrem iného, projekty Jurský obytný park vo Svätom Jure, Nový Martin v Martine, Tujetoin v bratislavskej Dúbravke, Rínok Rača v Rači, Valerian a Mendelsohn v Podunajských Biskupiciach, prevádzkujú apartmánový dom Família v Novom Smokovci a zaoberajú sa mimosezónnym pestovaním paradajok na Farme Babindol.

Viac k témam: developer, nehnuteľnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavské novostavby v ponuke prekročili priemernú cenu 3000 eur za štvorcový meter © SITA Všetky práva vyhradené.