gtag('config', 'UA-130501671-1');

VARŠAVA 23. apríla (WebNoviny.sk) – S požiadavkou vyšších platov sa na proteste vo Varšave zišli v utorok učitelia z celého Poľska. Utorkovým štrajkom pred ministerstvom školstva pokračujú protesty už šestnásty deň a väčšina škôl zostáva zatvorená. Na znak naliehavosti drží mnoho učiteľov transparenty s čiernym výkričníkom.

Skrachovali aj ďalšie rokovania

Pred Veľkou nocou skrachovali ďalšie rokovania medzi učiteľskými odbormi a zástupcami ministerstva školstva. Učitelia požadujú zvýšenie platov o 30 percent, vláda ponúka zvýšenie iba o 15 percent a tvrdí, že na viac nemá peniaze.

Učiteľské odborové zväzy argumentujú, že platy učiteľov sú v Poľsku v priemere nižšie ako platy pokladníčok v supermarketoch. Poľskí učitelia momentálne zarábajú od 1 800 do 3 000 zlotých (v prepočte od 420 do 700 eur) mesačne.

Ich platy zostávajú nízke

V medzinárodných hodnoteniach zastávalo poľské školstvo dlhodobo popredné miesta, podľa učiteľov však terajšie podmienky znižujú štandardy.

Mnoho učiteľov sa hnevá, že konzervatívna vláda im pridala povinnosti, ich platy však zostávajú nízke. Podľa predstaviteľov vlády a cirkví nie je správne, že v čase skúšok zostávajú pre štrajk učiteľov školy zavreté.

V dôsledku štrajku je po celom Poľsku zatvorená väčšina škôl. Komplikovanejšia situácia by mohla nastať, keby sa štrajk neskončil ani do 6. mája, keď sa na stredných školách začínajú maturitné skúšky.

Viac k témam: štrajk, učitelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Učitelia pokračujú v štrajku pred ministerstvom školstva vo Varšave, zlyhali aj ďalšie rokovania © SITA Všetky práva vyhradené.