gtag('config', 'UA-130501671-1');

MEXIKO 16. mája (WebNoviny.sk) – Mexické ministerstvo školstva zrušilo štvrtkové vyučovanie na školách v hlavnom meste Mexiko a okolí. Dôvodom je silné znečistenie ovzdušia.

S požiarmi bojujú tisícky hasičov

Na príčine sú poveternostné podmienky na konci obdobia sucha kombinované s desiatkami lesných požiarov, ktoré vyčíňajú v okolí metropoly a produkujú hustý dym.

Vláda v stredu uviedla, že s približne stovkou požiarov bojuje 3 800 hasičov. Obyvateľom mexického hlavného mesta úrady už cez víkend odporučili, aby si zatvárali okná a aby si dali pod dvere mokrú handru, čo by malo zabrániť zamoreniu ich obydlí.

V štáte Oaxaca vyhlásili výnimočný stav

Úrady zatvorili aj park a zoo v južnej časti mesta či detské ihriská, odložené sú tiež športové podujatia a zápasy. V metropolitnej oblasti hlavného mesta žije okolo 20 miliónov obyvateľov.

Požiare zúria aj v iných častiach Mexika. Na rozsiahlych územiach v juhomexickom štáte Oaxaca vyhlásili v nedeľu výnimočný stav. V štáte Jalisco viaceré požiare ohrozujú druhé najväčšie mesto Guadalajara.

Viac k témam: dym, hasiči, požiare, znečisťovanie ovzdušia, Zoo
Zdroj: Webnoviny.sk – V Mexiku zrušili vyučovanie na školách a zatvorili park aj zoo, môže za to znečistené ovzdušie © SITA Všetky práva vyhradené.