gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) – Štát buď dostavia nemocnicu na Rázsochách, alebo kúpi nemocnicu Penty. Uviedol to po stredajšom rokovaní s finančnou skupinou a odborníkmi premiér Peter Pellegrini.

Štát neupúšťa od myšlienky mať v Bratislave jednu veľkú univerzitnú nemocnicu, ktorá bude poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť, povedal Pellegrini.
<h2>Málo na univerzitnú nemocnicu</h2>
Od Penty si podľa premiéra vypočuli plán o nemocnici so 400 lôžkami, takáto nemocnica však podľa neho nespĺňa požiadavky veľkej univerzitnej nemocnice. Neposkytovala by dostatočne komplexnú zdravotnú starostlivosť a dostatočné množstvo lôžok.

Ako ďalej uviedol premiér, ak projekt na Boroch bude mať k dispozícii priľahlé pozemky a projekt by bolo možné rozšíriť a zväčšiť tak, aby vyhovoval potrebám univerzitnej nemocnice, štát by sa mohol snažiť presvedčiť investora, aby upustil od svojej súkromnej investície. <em>“Ak odmietne, štát postaví veľkú komplexnú modernú univerzitnú nemocnicu na Rázsochách,“</em> dodal.

<em>“Ak by sme chceli tento projekt prevziať, tak ho ešte musíme prevziať teraz, keď sú ešte len urobené základové dosky a ten vrch môžeme prispôsobiť potrebám štátu,“</em> povedal premiér.
<h2>Výstavba by meškala</h2>
V súvislosti s tým, koľko by prípadné odkúpenie nemocnice stálo, premiér uviedol príklad výstavby podobnej 400-lôžkovej nemocnice v Martine, kde ide o sumu asi 200 mil. eur s kompletným vybavením. Presne však nechcel parametre kúpy konkretizovať.

V prípade, že štát neodkúpi nemocnicu Penty, má za ňou výstavba štátnej meškať asi dva roky. Vyjednávanie s finančnou skupinou bude podľa Pellegriniho zavŕšené do konca mája.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská po rokovaní informovala, že sa v budúcom týždni stretne aj so zástupcami univerzitnej obce a a budú o oboch variantoch nemocníc diskutovať.
<h2>Rozdielny pohľad</h2>
Partner Penty Eduard Maták po rokovaní uviedol, že informovali nielen premiéra, ale aj všetkých zúčastnených odborníkov v oblasti zdravotníctva o tom, v akom stave je projekt na Boroch. Podľa neho majú rozdielny pohľad na fungovanie zdravotnej starostlivosti v Bratislave.

<em>“My si myslíme, že systém komplementárneho fungovania súkromnej a štátnej nemocnice je možný, zatiaľ čo väčšina zúčastnených si myslí, že takúto nemocničnú starostlivosť môže poskytovať iba štát,“</em> povedal Maták.

<em>“My zatiaľ v žiadnom prípade neuvažujeme o predaji tej nemocnice,“</em> dodal. Ako informoval, dohodli sa, že v rokovaniach budú pokračovať.

Viac k témam: nemocnice, Penta, univerzitná nemocnica
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegrini rokoval s Pentou o novej nemocnici, všetko je ešte otvorené © SITA Všetky práva vyhradené.