gtag('config', 'UA-130501671-1');

VLADIVOSTOK 25. apríla (WebNoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Vladivostoku na summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Lídri by mali mať individuálne stretnutie v areáli Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove. Po ňom by mali nasledovať rokovania, na ktorých by sa mali zúčastniť predstavitelia z oboch krajín.

<div class=“isita-embed isita-embed-youtube“><iframe allowfullscreen=“true“ webkitallowfullscreen=“true“ mozallowfullscreen=“true“ width=“500″ height=“281″ src=“https://www.youtube.com/embed/qzqtsLmIYeg?feature=oembed“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“></iframe></div>
<h2>Prvá návšteva Ruska</h2>
Kim pricestoval do Vladivostoku už v stredu. Po svojom príchode do Ruska sa pre štátnu televíziu Rossija 24 vyjadril, že dúfa v „<em>úspešnú a užitočnú</em>“ návštevu a s Putinom by chcel prediskutovať <em>“vyriešenie situácie na Kórejskom polostrove</em>“, ako aj bilaterálne vzťahy s Ruskom.

Je to pritom jeho prvá návšteva Ruska v pozícii lídra Severnej Kórey. Jeho zosnulý otec Kim Čong-il navštívil Rusko predtým v roku 2011.
<h2>Zamerajú sa na jadrový program</h2>
Summit sa zameria na severokórejský jadrový program. Poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov povedal, že Rusko by rado videlo pokrok v „<em>pozitívnych trendoch</em>“, ako sú záväzok Severnej Kórey netestovať balistické rakety a chcelo by tiež prispieť k „<em>priaznivej atmosfére pre dosiahnutie spoľahlivých dohôd týkajúcich sa Kórejského polostrova</em>“.

Putin a Kim sa stretnú zhruba dva mesiace po neúspešnom summite severokórejského lídra s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vo Vietname. Ich druhý summit zlyhal pre ich rozdielne názory na americké sankcie uvalené na Severnú Kóreu pre jej jadrový program.

<div class=“isita-embed isita-embed-youtube“><iframe allowfullscreen=“true“ webkitallowfullscreen=“true“ mozallowfullscreen=“true“ width=“500″ height=“281″ src=“https://www.youtube.com/embed/YfNAMok_TKY?feature=oembed“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“></iframe></div>

Viac k témam: summit Kim Čong-un – Vladimir Putin
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Prezident Putin pricestoval do Vladivostoku na summit s Kim Čong-unom © SITA Všetky práva vyhradené.