gtag('config', 'UA-130501671-1');

NITRA 24. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenská správa ciest vypísala verejné obstarávanie na výstavbu obchvatu mesta Šaľa. Predpokladaná hodnota zákazky je 60 316 898 eur bez DPH. Projekt bude spolufinancovaný z eurofondov.
<h2>Postavia aj 13 mostných objektov</h2>
Ako sa uvádza v oznámení o vyhlásení súťaže zverejnenom vo Vestníku verejného obstarávania, stavba pozostáva z vybudovania preložky cesty I/75 s dĺžkou 11,78 kilometra.

Súčasťou diela bude aj úprava ciest II. a III. triedy, miestnych komunikácií a poľných ciest, a tiež výstavba 13 mostných objektov vrátane mosta cez rieku Váh s dĺžkou 705 metrov.

Uchádzači môžu predkladať ponuky alebo žiadosti o účasť do 6. júna. Podľa Eriky Kollerovej zo šalianskej radnice by sa výstavba mohla začať koncom tohto roka. Obchvat Šale povedie katastrálnym území mesta Šaľa a obcí Dlhá nad Váhom, Kráľová nad Váhom, Trnovec nad Váhom a jej časti Horný Jatov.
<h2>Termín stále posúvali</h2>
Výstavba obchvatu Šale sa mala pôvodne začať už pred niekoľkými rokmi, termín sa však neustále odsúval. Obyvatelia mesta dlhodobo poukazujú na neúnosnú dopravnú situáciu a v minulosti zorganizovali niekoľko protestných akcií, pri ktorých v čase špičky zablokovali premávku a pochodovali s transparentmi.

V januári 2017 podpísali predstavitelia mesta, kraja, obcí okresu a Dusla a.s. memorandum, ktoré hovorí o naliehavosti výstavby obchvatu a apeluje na vládu, rezort dopravy, Slovenskú správu ciest a všetky dotknuté inštitúcie, aby urýchlili jeho výstavbu.

<em>„Tešíme sa, že prípravy na realizáciu obchvatu napredujú. Naša snaha – spoločné úsilie vedenia mesta i obyvateľov prináša svoje výsledky,“</em> povedal primátor Šale Jozef Belický.

Viac k témam: obchvat, Slovenská správa ciest
Zdroj: Webnoviny.sk – Obyvatelia Šale sa dočkajú obchvatu mesta, Slovenská správa ciest vypísala tender © SITA Všetky práva vyhradené.