gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 26. apríla (WebNoviny.sk) – Žiaci a študenti v piatok v Bratislave protestujú za budúcnosť klímy. Protest je súčasťou takzvaného Akčného dňa 2019, ktorý vznikol ako spoločná iniciatíva viacerých hnutí a organizácií mladých ľudí zaoberajúcich sa environmentálnymi problémami.

Ako na piatkovej tlačovej konferencii uviedli organizátori protestu, hlavným cieľom týchto aktivít je upozorniť na potrebu systémových zmien v oblasti klímy.

Zároveň poukazujú na fakt, že v mene záchrany planéty sa ľudia organizujú po celom svete, pričom ich cieľom je, aby zodpovední ľudia pri moci začali unáhlene konať v súvislosti s nutnosťou zmierniť dopady už teraz nastávajúceho environmentálneho kolapsu.
<h2>Žiadajú ukončenie živočíšnej výroby</h2>
Slovensko by preto podľa organizátorov nemalo byť výnimkou a malo by brať tému zmeny klímy dostatočne vážne s dôrazom na ľudskú spoločnosť i okolitý svet.

Organizátori protestu vysvetľujú, že <em>„slovenskí politici a političky nevnímajú zmiernenie dopadov klimatickej krízy ako svoju hlavnú prioritu, médiá jej pokrývaniu nevenujú dostatočne veľa priestoru a ani široká verejnosť si neuvedomuje jej závažnosť a potrebu systémových zmien“.</em> Ako ďalej uvádzajú, práve preto sa rozhodli v dnešný deň zobrať veci do vlastných rúk.

<em>„Bojujeme za ukončenie živočíšnej výroby, opustenie fosílnych palív a prechod na obnoviteľné zdroje a klimatickú spravodlivosť. Naším spoločným cieľom je záchrana Zeme a spoločnosť, ktorej hlavnou prioritou nie je ekonomický rast, ale udržateľný spôsob života pre všetkých. Spoločne zdieľame myšlienku, že iný svet je možný,“</em> dodávajú aktivisti. Zároveň zdôrazňujú, že s podobnými aktivitami neprestanú, kým sa z tejto témy nestane politická priorita.
<h2>Klimatická spravodlivosť</h2>
Protest za budúcnosť klímy je súčasťou takzvaného Akčného dňa 2019, na ktorého príprave sa spolupodieľali hnutia Fridays For Future Bratislava, Bod Obratu, Climate Save Slovakia a Critical Mass.

Piatok sa začal štrajkom študentov základných a stredných škôl, následne pokračuje na akademickej pôde interdisciplinárnym študentským fórom s rôznymi odborníkmi a zakončený bude protestným zhromaždením vysokoškolákov, ktoré sa začína o 17:30 na námestí SNP a protestujúci budú pochodovať k budove Úradu vlády SR.

Slovenská mládež už protestovala 15. marca v štyroch slovenských mestách, aby sa formou štrajku vyslovila za klimatickú spravodlivosť pre budúce generácie. V daný deň bolo po celom svete zvolaných takmer 950 protestov v 40 krajinách.

Viac k témam: klíma, klimatické zmeny, protest
Zdroj: Webnoviny.sk – Žiaci a študenti vyjdú do ulíc Bratislavy, protestom chcú upozorniť na budúcnosť klímy © SITA Všetky práva vyhradené.