gtag('config', 'UA-130501671-1');

MADRID 29. apríla (WebNoviny.sk) – Španielska volebná komisia rozhodla, že bývalý katalánsky prezident Carles Puigdemont a ďalší dvaja predstavitelia katalánskych separatistov, ktorí pred zatknutím ušli do zahraničia, sa nemôžu zúčastniť na budúcomesačných voľbách do Európskeho parlamentu.

Konzervatívnu Ľudovú stranu, ktorá podala podnet na volebnú komisiu, a stranu Spoločne za Katalánsko, ktorá troch kandidátov navrhla, informovala o rozhodnutí v pondelok volebná komisia.

Znamená to, že Carles Puigdemont a Toni Comin, ktorí utiekli do Belgicka, a Clara Ponsatiová, ktorá žije vo Veľkej Británii, nezasadnú do európskych parlamentných ľavíc. Všetci traja sa zúčastnili v roku 2017 na pokuse o odtrhnutie Katalánska od Španielska.

Katalánsky exprezident Puigdemont utiekol zo Španielska, ktoré naňho vydalo zatykač pre obvinenia zo vzbury a zneužívania verejných financií v súvislosti s referendom o nezávislosti Katalánska.

Viac k témam: Katalánsko, voľby do Európskeho parlamentu
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý katalánsky prezident a ďalší separatisti nemôžu kandidovať do Európskeho parlamentu © SITA Všetky práva vyhradené.