gtag('config', 'UA-130501671-1');

WASHINGTON 3. mája (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump v piatok prijme slovenského premiéra Petra Pellegriniho. Témami rokovania budú otázky obrany a bezpečnosti, obchodu, ale aj energetická bezpečnosť. Trump si na Pellegriniho vyhradil 45 minút.

Z toho majú 15 minút rokovať osamote, rokovanie oboch tímov bude 30 minút. Pellegrini pozve počas rozhovoru Trumpa na návštevu Slovenska. Americký prezident so svojou manželkou Melaniou dostanú dary – Trump bejzbalovú pálku a jeho manželka kroj zo stredného Slovenska.

Investície do obrany

Pellegrini verí, že si s Trumpom porozumejú, keďže obaja majú radi priame rozhovory bez „diplomatických omáčok“. Premiér sa tak vyjadril pri svojej ceste do USA.

Trump prijme Pellegriniho v Bielom dome o 13:45 miestneho času (19:45 stredoeurópskeho času). Diskutovať budú o viacerých témach. Jednou z nich bude obrana. Práve Trump tlačí na spojencov, aby investovali do obrany toľko, koľko pri vstupe do NATO sľúbili.

Slovensko od USA nakupuje stíhačky F-16, objednané sú už aj vrtuľníky Black Hawk. Dotknúť sa môžu aj dohody o obrannej spolupráci, na základe ktorej by Američania dali na rekonštrukciu slovenských letísk 105 miliónov eur. Na Slovensku je táto téma predmetom vnútropolitickej polemiky, keďže koaličná SNS je proti tejto dohode. Hovoriť by mali aj o kybernetických hrozbách.

Clá USA aj Nord Stream 2

Lídri budú diskutovať aj o obchode, konkrétne clách. Tie by mohli poškodiť slovenský priemysel, obzvlášť by sa to však dotklo automobilového priemyslu.

„Chcem veľmi otvorene povedať, čo bude znamenať prípadná ekonomická vojna s USA, čo to konkrétne prinesie Slovensku. To sú veci, ktoré by bolo dobré, aby pán prezident počul priamo z úst premiéra,“ informoval o témach rokovania Pellegrini pri odlete do USA. On sám je za nulové clá, 45. prezident USA je však považovaný za prívrženca politiky protekcionizmu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Premiér Peter Pellegrini a jeho návšteva USA aj stretnutie s Donaldom Trumpom

Biely dom avizoval, že témou spoločného rokovania bude aj energetická bezpečnosť. Krajiny zdieľajú rovnaký postoj v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2. Ten povedie z Ruska do Nemecka cez Baltské more, pri dodávkach plynu tak môžu obísť Ukrajinu aj Slovensko.

Proti tomuto plynovodu ostro vystupujú obe krajiny – Slovensko aj Amerika. USA má okrem toho záujem dovážať do Európy skvapalnený plyn. Centrum plánujú vybudovať v Poľsku. Slovensko s Varšavou zase pracuje na výstavbe slovensko-poľského plynovodného prepojenia.

Na rokovaní bude Lajčák aj Kmec

Pellegriniho na ceste do USA sprevádza minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a zahraničnopolitický poradca premiéra Peter Kmec. Obaja budú aj na plenárnom rokovaní s americkou stranou.

Okrem nich budú prítomní veľvyslanec v USA Ivan Korčok, riaditeľka protokolu Denisa Ďurišová, šéf tlačového odboru Tomáš Kuča, zástupkyňa riaditeľa kancelárie predsedu vlády Jana Gondová, riaditeľ kabinetu ministra zahraničných vecí Andrej Droba a zástupca veľvyslanca v USA Jozef Polakovič.

Za americkú stranu budú okrem Trumpa prítomní minister zahraničných vecí Mike Pompeo, úradujúci šéf kancelárie Bieleho domu a riaditeľ Úradu pre riadenie a rozpočet Mick Mulvaney, poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton, hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sanders, asistent prezidenta pre obchod a priemyselnú politiku Peter Navarro, úradujúci námestník ministra obrany David L. Norquist, veľvyslanec USA na Slovensku Adam Sterling, riaditeľka odboru pre Európu a Rusko v Rade pre národnú bezpečnosť Fiona Hill a asistent prezidenta a dôstojník ozbrojených síl pre obranu a stratégiu v Rade pre národnú bezpečnosť Earl Matthews.

Pompeo navštívil Bratislavu

Návšteva Pellegriniho sa koná krátko po návšteve amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea na Slovensku. Ten navštívil Bratislavu v polovici februára, pričom išlo o prvú návštevu amerického šéfa diplomacie na Slovensku od roku 2005. Vtedy Condoleezza Riceová sprevádzala prezidenta Georgea Busha na summit s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.

Predtým vo funkcii ministerky zahraničných vecí navštívila Slovensko česká rodáčka Madeleine Albrightová. Za Slovensko bol naposledy vo Washingtone za éry Baracka Obamu vtedajší premiér Robert Fico v novembri 2013, keď navštívil Washington na pozvanie viceprezidenta Joea Bidena.

V roku 2008 zase slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča prijal prezident George W. Bush. V marci 2006 prijal Bush slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu a stretol sa aj s bývalým prezidentom Rudolfom Schusterom.

Viac k témam: americký prezident, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Prezident Trump prijme premiéra Pellegriniho, obaja majú radi priame rozhovory bez „omáčok“ © SITA Všetky práva vyhradené.