gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA/ WASHINGTON D.C. 3. mája (WebNoviny.sk) – Do Bieleho domu sa snaží dostať každý. Štyridsaťpäť minút je pre amerického prezidenta veľa času. Práve 45 si americký prezident Donald Trump vyhradil na slovenského premiéra Petra Pellegriniho počas ich piatkového stretnutia.

Z tohto času strávia 15 minút osamote, polhodinu budú rokovať so svojimi tímami. Ak medzi nimi zafunguje chémia, je možné, že sa stretnutie predĺži. Zhodujú sa na tom minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a poradca predsedu vlády pre zahraničnú politiku a bývalý veľvyslanec SR v USA Peter Kmec.

Na pozvánke pracovali niekoľko mesiacov

Obaja premiéra sprevádzajú na jeho ceste do Bieleho domu. „Štyridsaťpäť minút amerického prezidenta je veľmi veľa. Aj 45 minút času slovenského premiéra je podľa mňa veľa. Teraz je otázka, čím ich naplniť. Tých tém je veľa, vždy je dôležité ich správne zoradiť a na tom pracujeme aj počas letu,“ povedal Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie potvrdil, že na pozvánke od Američanov domu pracovali niekoľko mesiacov. „Treba si uvedomiť, že diplomacia sa končí tam, kde príde poradca amerického prezidenta a povie, pán prezident, navrhujeme, aby ste prijali predsedu vlády SR. A on sa opýta, prečo ho mám prijať,“ vysvetľoval Lajčák, ktorý osobne hovoril s poradcom Trumpa pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom.

Slovensko ako bezproblémový spojenec

Podľa šéfa slovenskej diplomacie má Trump na stole aj viac ako 20 – 30 žiadostí o prijatie, keďže „do Bieleho domu sa snaží dostať každý“. Výhodou podľa neho určite bolo, že Slovensko Američania vnímajú ako predvídateľného, stabilného partnera.

„USA nás vnímajú ako bezproblémového spojenca. Pre prezidenta Trumpa je dôležité plnenie si spojeneckých záväzkov. My dosiahneme hranicu dvoch percent HDP na obranu ešte pred termínom, ktorý sme si sami stanovili. Mohlo by sa nám to podariť už v roku 2022, dva roky pred termínom,“ povedal Lajčák.

Bez povšimnutia podľa neho neostal ani fakt, že pri modernizácii Ozbrojených síl Slovensko nakupuje americké stroje.

Plnohodnotná návšteva na Trumpovo pozvanie

Lajčák okrem toho odmietol reči, že Pellegrini ide do USA len pre fotku s americkým prezidentom.

„Také niečo môže povedať len úplný diletant, ktorý nevie, o čom hovorí, alebo niekto, kto nevie stráviť skutočnosť, že pán premiér dostal pozvánku. Toto je plnohodnotná návšteva na pozvanie prezidenta, vrátane rokovania medzi štyrmi očami,“ vysvetlil Lajčák.

Pellegrinimu počas tohto rokovania odporúča ísť priamo k veci, nerobiť žiadne piruety a nepoužívať prázdne frázy. „Trump má rád konkrétny rozhovor, z ktorého vyplynú konkrétne závery,“ dodal Lajčák. Ten s Trumpom rokoval aj ako predseda Valného zhromaždenie OSN.

Protokolárne prijatie pred Západným krídlom

To, že slovenská diplomacia pracovala na návšteve dlhodobo, potvrdil aj Kmec. „Takáto návšteva sa deje po 13 rokoch, je to dosť veľká vec. V roku 2006 za vlády prezidenta Georga W. Busha navštívil Biely dom premiér Mikuláš Dzurinda,“ vysvetlil.

V roku 2013 išiel do Washingtonu vtedajší premiér Robert Fico, to sa však konalo na pozvanie vicepremiéra Joea Bidena. Pellegriniho poradca zároveň opísal priebeh takej zahraničnej návštevy.

„Najprv bude protokolárne prijatie pred Západným krídlom. To poznáte aj zo seriálu House of Cards (Domček z karát, pozn. SITA). Potom sa stretnú na štyri oči. Pred kamerami si povedia základné posolstvá. Veľa bude závisieť od toho, či si sadnú. Ak áno, je možné, že sa budú zhovárať dlhšie ako 15 minút,“ vysvetľoval Kmec. Po stretnutí na štyri oči bude plenárne rokovanie aj za účasti ministrov zahraničných vecí.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Premiér Peter Pellegrini a jeho návšteva USA aj stretnutie s Donaldom Trumpom

Viac k témam: americký prezident, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump má na Pellegriniho 45 minút, slovenský premiér si nejde do Bieleho domu len pre fotku © SITA Všetky práva vyhradené.