gtag('config', 'UA-130501671-1');

KOŠICE 8. mája (WebNoviny.sk) – Štvrtkový štrajk v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) naplánovaný medzi 7:00 a 9:00 je podľa mesta nezákonný. V tlačovej správe to dnes uviedol Magistrát mesta Košice.

Porušenie dvoch paragrafov

Podľa vedenia DPMK ide o porušenie dvoch paragrafov. Prvým bolo nedodržanie ustanovenia, podľa ktorého musia odborári informovať zamestnávateľa o štrajku tri pracovné dni pred jeho uskutočnením.

Zároveň zákon neumožňuje štrajkovať v prípade, ak niektorý z účastníkov kolektívneho vyjednávania, v tomto prípade DPMK, požiadal o určenie sprostredkovateľa na riešenie kolektívneho sporu. Z týchto dôvodov je štrajk vodičov podľa košického magistrátu nezákonný.

Výzva každému vodičovi

„Vyzývame každého vodiča MHD, aby zvážil svoj postup vo štvrtok od 7:00 do 9:00, v opačnom prípade môžu DPMK vzniknúť škody,“ uviedol generálny riaditeľ košického dopravného podniku Vladimír Padyšák.

„Keďže v rámci spoločných rokovaní o kolektívnej zmluve 25. februára a 6. mája nedošlo medzi nami k dohode o mzdových otázkach, navrhli sme ešte v pondelok 6. mája využitie inštitútu sprostredkovateľa. Zástupcovia odborových organizácií však na jeho využitie nevideli dôvod. My sme aj naďalej postupovali v súlade s týmto zákonom a požiadal Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o určenie sprostredkovateľa na riešenie kolektívneho sporu vo vecí mzdových otázok zamestnancov DPMK,“ uviedol predseda Predstavenstva DPMK Marcel Čop.

Čop verí, že zvíťazí zdravý rozum a vodiči vo štvrtok nesklamú Košičanov, a tak ako po iné dni ich odvezú do práce, do škôl alebo za inými povinnosťami. Ak vzniknú škody Košičanom, bude vedenie DPMK povinné ich vymáhať, dodal.

Viac k témam: Dopravný podnik mesta Košice DPMK, štrajk
Zdroj: Webnoviny.sk – Štrajk v košickom dopravnom podniku je podľa mesta nezákonný © SITA Všetky práva vyhradené.