gtag('config', 'UA-130501671-1');

TOKIO 10. mája (WebNoviny.sk) – Tri nové rakety, ktoré severokórejský líder Kim Čong-un testoval počas uplynulého týždňa, nesú podľa vojenských expertov nápadne ruský rukopis. Vyzerajú podľa nich ako kontroverzné a často kopírované rakety, ktoré Rusko použilo v Sýrii a dlhé roky sa ich aktívne pokúša predať do zahraničia.

Kim minulú sobotu osobne dozeral na odpálenie prvej strely z východného pobrežia krajiny a dvoch ďalších vo štvrtok zo západu. Všetky dopadli do Tichého oceánu.

Išlo o strely krátkeho doletu a neznamená to, že sa Severná Kórea rozhodla ukončiť dobrovoľne prijaté moratórium na testovanie rakiet dlhého doletu, ktoré dokážu dosiahnuť územie Spojených štátov.

Podobajú sa na ruské Iskandery

Severokórejské rakety sa nápadne podobajú na ruské Iskandery – rakety krátkeho doletu schopné niesť jadrové hlavice, ktoré má Rusko vo svojej výzbroji už viac ako desaťročie.

Celá raketa nesie rukopis ruskej technológie,“ vyjadril sa expert na severokórejskú raketovú výzbroj Markus Schiller.

Keďže Rusko im nemôže rakety legálne dodať, Pchjongjang si mohol hlavné komponenty zaobstarať niekde inde, zatiaľ čo, napríklad, vonkajší plášť a trup mohli vyrobiť v Severnej Kórei.

Je ťažšie zničiť ich zo zeme

Severná Kórea by mohla mať o rakety typu Iskander záujem. Rakety s plochou dráhou letu približne vo výške 40 kilometrov je možné rýchlo odpáliť a preto je ich aj ťažšie zničiť zo zeme. Majú tiež pokročilý navádzací systém a preto sú presnejšie.

Severná Kórea ukázala napodobneninu rakety Iskander už na vojenskej prehliadke v roku 2018. Odpálenia rakiet počas uplynulého týždňa sú však ich prvým známym testom.

Pre embargo Organizácie Spojených národov z roku 2006, keď Severná Kórea uskutočnila svoj prvý jadrový test, nie je možné dodať do Severnej Kórey väčšiu výzbroj vrátane balistických rakiet a súvisiacej technológie.

Viac k témam: rakety, rakety Iskander, Rusko, Spojené štáty americké
Zdroj: Webnoviny.sk – Severná Kórea otestovala rakety krátkeho doletu, podľa expertov sa podobajú na ruskú technológiu © SITA Všetky práva vyhradené.