gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 13. mája (WebNoviny.sk) – Slovensko ako aj celá Európska únia má eminentný záujem, aby bol región Východného partnerstva (VP) zónou stability a prosperity.

Takisto máme záujem o to, aby krajiny zapojené do VP boli schopné efektívne a adekvátne reagovať na vnútorné i vonkajšie výzvy. Počas zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli to uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Slovensko môže pomôcť vlastnými skúsenosťami

Spolu s ostatnými ministrami Visegrádu s krajinami VP rokoval aj minulý týždeň v Bratislave. Pondelkové zasadnutie ministrov EÚ bolo venované 10. výročiu založenia politiky Východného partnerstva. Cieľom bolo zhodnotiť výsledky, ktoré sa podarilo dosiahnuť za uplynulých desať rokov fungovania tejto politiky.

Ministri diskutovali taktiež o nadchádzajúcej spolupráci s Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Lajčák dodal, že v rámci pomoci týmto krajinám pri robení reforiem je Slovensko pripravené podeliť sa so svojimi vlastnými skúsenosťami z obdobia transformácie. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

Situáciu v Líbyi nemožno vyriešiť vojensky

Šéfovia diplomacií EÚ hovorili aj o Líbyi. Venovali sa aktuálnym udalostiam spojeným s vojenskou intervenciou Líbyjskej národnej armády v hlavnom meste Tripolis. Lajčák vyjadril podporu vyhláseniu vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federici Mogherini, ktorá apelovala na okamžité prerušenie bojov v okolí Tripolisu.

Situáciu v Líbyi nemožno vyriešiť vojensky. Udržateľné je iba politické riešenie prostredníctvom dialógu, ktorý bude zahŕňať všetky relevantné zložky líbyjskej spoločnosti,” zdôraznil slovenský minister.

Viac k témam: Európska únia, Východné partnerstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia chce prosperitu krajín Východného partnerstva, Lajčák ponúka skúsenosti Slovenska © SITA Všetky práva vyhradené.