gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk)

Koľko sa naozaj „nalialo” do štátneho IT?
Ktoré projekty možno považovať za zvládnuté a ktoré naopak zlyhali?
Súčasnej vládnej garnitúre zostáva necelý rok. Aké elektronické služby štát ešte odovzdá občanovi?

Tieto ale aj ďalšie otázky padnú na konferencii Jarná ITAPA 2019, ktorá bude 28. mája v Bratislave. Zoznam hostí naznačuje búrlivú debatu.

Šéf štátneho IT:”Plakať nad rozliatym mliekom nestačí”

Premrhaná miliarda, drahá údržba a prevádzka štátneho IT, zbabrané verejné obstarávania, zastarané technické riešenia. Taký je mediálny obraz o stave informatizácie verejnej správy na Slovensku.

Generálny riaditeľ Sekcie informačných technológií verejnej správy Jaroslav Kmeť s tým nesúhlasí: „Môžeme sa donekonečna umárať a plakať nad rozliatym mliekom a vyčíslovať koľko peňazí sme už do IT naliali, ale ja si myslím že to nemá žiadny zmysel. Treba sa pozrieť na to, čo sa v uplynulom období podarilo (a nie je toho málo), na hlavných rezortoch máme vybudované robustné agendové systémy a centrálne komponenty, základné registere, pomaly sa štátne IT presúva do centrálneho úložiska (cloudu), spustili sme stovky elektronických služieb pre občanov. Analýza projektov ukázala, že tieto investície už vrátili štátu a občanom svoju hodnotu v úsporách času a peňazí a to nad očakávania.”

Polčas rozpadu slovenského eGovernmentu?

Podstatne kritickejšie sa na informatizáciu verejnej správy pozerá občianske združenie Slovensko.digital, ktoré sa za posledných rok snažilo mobilizovať IT komunitu a pripomienkovať štátne projekty.  Na konferencii Jarná ITAPA za platfomu vystúpi Ľubor Illek, ktorý tvrdí že eGovernment je v polčase rozpadu. Po tlaku, ktoré Slovensko.digital vyvolal, boli  niektoré projekty zastavené.

IT expertka: Technológie nestačí kúpiť, treba s nimi hospodárne nakladať

Lucia Kondáš – Mušková, ktorá sa už 20 rokov pohybuje v informatizačnom biznise a je spoluzakladateľkou ITAPA, upozorňuje na nebezpečenstvo paušalizácie, ak sa na takzvané štátne IT budeme pozerať ako na jeden balík: „Biznis IT sektora so štátom” je trochu ťažko uchopiteľný pojem – v konečnom dôsledku ide o konkrétne projekty na konkrétnych úradoch. Ja nemám problém s objemom „IT biznisu” v štáte, ak prináša svoj úžitok. Avšak súčasné myslenie je nastavené na to, že peniaze treba minúť a nie s nimi hospodáriť. To je predsa choré. Preto v prvom rade musia sedieť na rozhodovacích stoličkách ľudia, ktorí svojej oblasti rozumejú a hľadajú spôsoby, ako služby štátu ľuďom zlepšovať a strážia si ich realizáciu. Výsledok sa dá potom veľmi  konkrétne pozorovať. Inak sú to len premrhané peniaze, bohužiaľ so sprievodnou záťažou v podobe vysokých prevádzkových nákladov na mnoho rokov dopredu.”

Viac sa dozviete na konferencii Jarná ITAPA 2019, ktorá bude 28. mája v bratislavskom hoteli Radisson Blu Carlton. ITAPA je už osemnásť rokov nezávislou a apolitickou platformou, kde sa stretáva odborná verejnosť z oblasti IT vo verejnej správe. Detialný program konferencie si môžete pozrieť na www.itapa.sk. Na vaše otázky zodpovieme na e-maile: media@itapa.sk

Inzercia

Viac k témam: informatizácia verejnej správy, ITAPA, Jarná ITAPA 2019, konferencia
Zdroj: Webnoviny.sk – Informatizácia verejnej správy: Rozvoj alebo rozpad? © SITA Všetky práva vyhradené.